CNN: Un judecător din Illinois hotărăște că Trump nu poate participa la alegerile primare din stat

CNN: Un judecător din Illinois hotărăște că Trump nu poate participa la alegerile primare din stat

Decizia a fost luată pe baza secțiunii 3 a celui de-al 14-lea amendament la Constituția Statelor Unite.

Donald Trump. Foto: Profimedia

O instanță din Illinois a decis că fostul președinte american Donald Trump nu ar trebui să aibă voie să participe la alegerile primare din Partidul Republican, a relatat miercuri CNN . .

Decizia judecătorului a fost luată pe baza Secțiunii 3 a celui de-al 14-lea amendament la Constituția SUA. Acesta afirmă că nicio persoană nu poate ocupa nicio funcție în serviciul Statelor Unite sau al unui anumit stat care, după ce a jurat credință, „a luat apoi parte la revoltă sau insurecție împotriva Statelor Unite sau a acordat ajutor sau sprijin inamicilor acestora”.

Judecătorul a amânat până vineri executarea acestei decizii, în așteptarea unui recurs al lui Trump.

La sfârșitul lunii ianuarie, Consiliul Electoral de Stat din Illinois a respins în unanimitate un proces prin care se solicita ca fostul președinte să fie eliminat de la votul pentru alegerile primare locale ale Partidului Republican. Toți cei opt membri ai comisiei electorale au concluzionat că nu au autoritatea de a determina dacă acestuia i s-ar puteainterzice accesul.

Pe 6 ianuarie 2021, susținătorii lui Trump, care era liderul american la acea vreme, au pătruns în clădirea Congresului SUA pentru a împiedica certificarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, pe care le-a câștigat democratul Joe Biden. În timpul revoltelor din interiorul clădirii, poliția a împușcat și ucis un protestatar.

Staful de campanie al fostului președinte american Donald Trump a calificat drept neconstituțională decizia instanței din Illinois de a-l exclude de la alegerile primare ale Partidului Republican.

„Aceasta este o hotărâre neconstituțională și o vom face recurs în curând”, a spus staful de campanie într-o declarație publicată pe pagina sa X (fostă Twitter).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat