Coadă imensă de camioane la frontiera moldo-română. Vameșii din țara vecină pun totul pe seama războiului din Ucraina

Coadă imensă de camioane la frontiera moldo-română. Vameșii din țara vecină pun totul pe seama războiului din Ucraina

Aproape 200 de camioane staționează în preajma punctului de trecere a frontierei Leușeni-Albița, pe sensul de ieșire dinspre Republica Moldova.

Lângă punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița staționează circa 200 de camioane. FOTO: Arhivă

Angajații Serviciului Vamal din cadrul punctului de trecere a frontierei Leușeni-Albița susțin că activează la capacitate maximă în vederea fluidizării traficului, dar și reducerii timpului de așteptare.

,,În același timp, capacitatea Serviciului Vamal de a perfecta un număr mai mare de autocamioane este strict dependentă de posibilitatea deplasării acestora după acordarea liberului de vamă, or, funcționarii vamali din Republica Moldova pot perfecta și permite trecerea la atâtea camioane câte fizic pot trece spre control la partea română, fără a bloca trecerea peste podul de acces”, a menționat purtătorul de cuvânt al Serviciului Vamal din Republica Moldova, Tatiana Bogdan-Șompol.

Flux sporit în punctele de trecere a frontierei moldo-române

Aceasta a mai menționat că în punctele de trecere a frontierei moldo-române se atestă un flux mai mare de camioane odată cu declanșarea războiului rus în Ucraina, iar tabloul de luni nu este o excepție.

,,Reiterăm, de la începutul războiului în Ucraina, agenții economici din Republica Moldova, care anterior exportau mărfuri spre Ucraina s-au reorientat spre piața din UE, și totodată, exportatorii din Ucraina, în special de cereale, la fel tranzitează Republica Moldova cu marfă, din acest considerent posturile vamale situate pe frontiera moldo-română au devenit supra solicitate. În aceeași ordine de idei, ținem să menționăm că potrivit datelor din Sistemul Informațional al Serviciului Vamal se constată pe frontiera moldo-română o creștere semnificativă a numărului de declarații vamale perfectate la export și tranzit, din acest considerent se atestă un flux sporit de camioane cu marfă la posturile vamale de frontieră”, a mai declarat reprezentanta instituției.

Controlul comun la traversarea hotarului, una din soluții

Și la sfârșitul primăverii și începutul verii, în punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița au fost înregistrate cozi imense de camioane, iar șoferii de tir au fost nevoiți să aștepte zile întregi pentru a traversa hotarul. În cele din urmă, situația s-a îmbunătățit, după ce autoritățile ambelor țări au întreprins măsuri, în vederea fluidizării traficului.

În acest context, specialiștii din cele două state au anunțat că vor implementa controlul comun la traversarea frontierei Leușeni- Albița, iar până acum au fost desfășurate mai multe runde de negocieri asupra Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Executivul României.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia