Coarnă (SNPPC): Luni vom discuta despre majorarea salarială de 20%; Lincu (Pro Lex): Singura chestie optimistă spusă e că se va analiza impactul

Coarnă (SNPPC): Luni vom discuta despre majorarea salarială de 20%; Lincu (Pro Lex): Singura chestie optimistă spusă e că se va analiza impactul

Reprezentanții sindicatelor polițiștilor se vor întâlni luni cu cei ai Ministerului Afacerilor Interne pentru a discuta despre posibilitatea majorării cu 20% a salariilor polițiștilor și a analiza impactul financiar al acestor creșteri.

La discuțiile de sâmbătă a fost rezolvată o parte dintre revendicările protestatarilor, care vor fi certificate cu amendamente la OUG 9/2017, a declarat președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, după întâlnirea cu ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, și cu secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Daniela Pescaru.

Pe de altă parte, președintele Pro Lex, Vasile Lincu, s-a arătat nemulțumit de discuții, precizând că singura "chestie optimistă" este aceea că luni se va analiza impactul bugetar al majorărilor salariale.

"Luni ne vom întâlni la Ministerul de Interne pe aceste probleme. Ce am înțeles eu: permanența va fi plătită cu 40% pentru fiecare oră lucrată, din solda de funcție. În momentul în care intervii, vei fi plătit cu 100%. Majorarea de 75% va fi mărită la 100%. Aceste lucruri vor fi certificate prin amendamentele care vor fi depuse la Ordonanța 9, ordonanță care va fi luată în dezbatere marți, în Comisia juridică, iar săptămâna următoare în Camera Deputaților, care este camera decizională. Practic, dacă vor trece aceste amendamente, vom avea patru lucruri îndeplinite. Sporul pe bază de pontaj va fi calculat la valoarea sectorială din martie 2017. Disfuncția salarială pe 10% de la 1 august va fi adusă în plată de la 1 aprilie. Permanența va fi plătită cu 40% la fiecare oră, cu intervenția de 100%. 75% majorarea va fi adusă la 100%. A rămas în divergență majorarea salarială de 20%. Acolo doamna ministru s-a exprimat clar, a lăsat portiță de discuție. Luni vom analiza structural impactul financiar și există soluții și pentru acest punct. Dar cu certitudinea aceste lucruri pe care vi le-a enunțat vor fi promovate pe calea Ordonanței de Urgență și, sperăm noi, de la 1 aprilie vor produce efecte, iar la salariu se vor vedea aceste efecte. Repet, majorarea salarială a rămas în discuție, luni vom analiza această posibilitate. Pentru personalul contractual va fi aplicat sporul pe bază de pontaj, la valoarea totală din calculul juridic, adică 1.500 de lei, nu la 800, singura discuție rămasă fiind scoaterea din acea formulă juridică a vechimii. Acolo avem joi întâlnire la Ministerul Muncii. Proiectul legii salarizării va rezolva cu certitudine această problemă, dar dilema este în altă parte. Dacă va intra sau nu în vigoare de la 1 iulie", a explicat Cornă, după cu ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, și cu secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Daniela Pescaru.

El a subliniat totodată, că a fost transmis "clar" mesajul că se va renunța la nicio acțiune de protest legală până când nu vor fi îndeplinite toate cerințele sindicaliștilor.

Vasile Lincu a afirmat însă că nu a fost vorba despre depunerea de amendamente ci s-a sus doar că "vom analiza, impactul, nu pot să promit".

"Au fost depuse niște amendamente acum o săptămână. Noi n-am ieșit pentru alea. Noi am ieșit pentru o listă clară cu revendicări, de care a aflat ieri, după spusele dumneaei (ministrul de Interne Carmen Dan) și le-am luat punctual. Nu a spus nimic, pentru că nici nu a venit cu gândul să ne promită ceva, sau să rezolve ceva. Ieri le-a primit. A cui e vina că ieri le-a primit? Bineînțeles, logic, că a venit cineva de la Finanțe, un secretar de stat, a stat puțin și a plecat. Deci, cum să aibă OK-ul și cum să aibă angajamentul că va modifica legislativ, dacă nu a discutat cu cineva din Guvern? E o chestie de logică. Noi am zis măcar, că așa a lăsat de înțeles, că 40% pentru cei care asigură permanență de la domiciliu se va reglementa. De asemenea, cu sporul de la 75% la 100%. Eu am vrut să aud din gura ministrei că se rezolvă. A lăsat de înțeles ... Când a spus în mod direct a spus că nu poate să promită asta: "nu pot să promit asta, trebuie să fac calcule...". Adică promisiuni. Nu pot să spun oamenilor minciuni. Eu am spus exact ce a fost. Am vrut să transmit mesaj optimist, pozitiv, dar să îl am. Ei nu se angajează, nu spun nimic și lasă asupra noastră să facem munca? A spus că nu e vinovată. Ba e vinovată, dacă s-a ajuns aici. Tu, ca ministru, trebuie să asiguri legile și banii, iar prin faptul că s-a ajuns aici ești deja vinovată.(...) Luni va analiza impactul bugetar, asta e singura chestie optimistă, că va analiza. Asta e realitatea, nu că vor fi depuse amendamentele, nu că vor fi adoptate. Am auzit ce a spus domnul Coarnă. Să și-o asume. Și eu aș fi vrut să fie așa, dar nu e așa și au fost 30 și ceva de oameni în stradă. De la Coarnă ați înțeles că se vor depune amendamentele. Eu vă spun exact ce a zis, "că vom analiza, impactul, nu pot să promit"", a spus Lincu.

Circa 3.000 de polițiști au protestat sâmbătă cerând, printre altele, majorări salariale. Acțiunea de protest a început la ora 10:00, cu un miting în fața Ministerului Afacerilor Interne, iar în jurul orei 11:45 protestatarii au plecat în marș spre Piața Victoriei. Protestul s-a încheiat la ora 16:00.

Protestul a fost organizat de Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual din România și PRO LEX, însă sunt așteptați să participe și polițiști neafiliați sau afiliați altor sindicate, atât din București cât și din țară.

Conform unui comunicat remis AGERPRES de organizatori, polițiștii solicită emiterea unei ordonanțe de urgență care să prevadă majorarea salariilor funcției de bază cu 20% și calcularea sporurilor pe bază de pontaj (pentru munca de noapte, pentru condiții grele, pentru sâmbete, duminici și sărbători legale lucrate) la salariul funcției de bază, de la 1 aprilie 2017.

De asemenea, în cadrul aceleiași ordonanțe, liderii de sindicat consideră că trebuie să se regăsească și plata asigurării serviciului de intervenție prin chemări de la domiciliu, cu 40% din salariul de funcție, la fel ca în cazul medicilor.

O altă revendicare privește eliminarea plafonului de 30% din salariul funcției de bază pentru sporuri, compensații, prime și indemnizații individuale, dar și acordarea unei majorări de 100% (față de 75% cât este acum) pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează.

Protestul organizat sâmbătă, de Ziua Poliției Române, a fost precedat, joi și vineri, de mitinguri în fața MAI.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 S-a elucidat misterul femeii moarte din Audi

2 „Trăiește și cu amanta în casă și cu soția. Vrea să pară model pentru societate, dar el de fapt e cel mai mare escroc”

3 Cine este frumoasa procuroare de la flagrantul DNA în care a fost săltat baronul PSD Buzatu

4 „Mor de draci” / „Dumnezeirea mamii lor, cred că treʼ să mă duc să-i bat” / A apărut documentul care-l îngroapă definitiv pe baronul PSD Buzatu!

5 VIDEO „Acest bărbat dă clasă tuturor”