Cocoșul Maurice și-a câștigat dreptul de a cânta nestingherit. Final în procesul care simbolizează conflictul dintre Franța urbană și cea rurală

Cocoșul Maurice și-a câștigat dreptul de a cânta nestingherit. Final în procesul care simbolizează conflictul dintre Franța urbană și cea rurală

Un tribunal din Rochefort (departamentul Charente-Maritime din vestul Franței) a respins plângerea unui cuplu de francezi deranjați de cântecul cocoșului Maurice din gospodăria rurală a vecinilor lor din satul Saint-Pierre-d’Oléron, transmite presa franceză.

 Vecinii deranjați de cântecele matinale ale cocoșului Maurice sunt orășeni și vizitează satul doar sporadic, în vacanță sau în week-enduri. Ei au depus în justiție o plângere împotriva proprietarilor lui Maurice, o familiei de localnici, acuzându-i că provoacă poluare fonică.

Disputa juridică, una care părea extrem de amuzantă la început, s-a transformat într-o dezbatere serioasă despre ciocnirea dintre Franța rurală, cu tradițiile ei, și Franța urbană.

O petiție în sprijinul cocoșului Maurice a strâns rapid sute de mii de semnături, iar mai mulți primari de localități rurale au vorbit în repetate rânduri despre necesitatea păstrării tradițiilor franceze.

Audierea la tribunal a stăpânilor lui Maurice s-a transformat la rândul său într-un spectacol media după ce mai mulți localnici au venit însoțiți de cocoșii lor, Attila, Jean-Renee şi Casanova.

Ciocnirea dintre urban și rural este extrem de importantă în Franța în cazul satelor care se depopulează şi se transformă în destinații de vacanță pentru orășeni, după cum arăta Adevărul într-o analiză. Au mai existat precedente, când în satul Biot (Haute Savoie) unii proprietari de case de vacanţă au protestat împotriva zgomotului scos de clopotele vacilor care veneau să pască într-un câmp alăturat, primăria decizând alungarea animalelor. SURSA: G4Media.ro


Foto: Cocoșul Maurice și stăpâna sa

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Incident sexual între Gabriel Oprea și Kovesi? / Evenimentul ar fi avut loc în fostul birou al lui Ceaușescu de …

2 Val de vedete internate cu Covid la „Matei Balș”

3 „Mă simt mai bine” / Loredana Groza, postare din ambulanță

4 Citiți și voi ce manevre se fac pentru ca Leo de la Strehaia, fostul iubit al deputatei PSD Laura Vicol, să sc…

5 Citiți și voi ce avere are interlopul care i-a despicat capul cu sabia polițistului de la trupele speciale