Cod portocaliu de furtuni și cod galben de caniculă. Harta României, împărțită de fenomenele meteo

Cod portocaliu de furtuni și cod galben de caniculă. Harta României, împărțită de fenomenele meteo

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă noi avertizări Cod portocaliu de instabilitate atmosferică și Cod galben de caniculă și disconfort termic, valabile pentru mai multe județe din țară.

Vremea diferă de la o zonă la alta. FOTO Shutterstock

Averizarea Cod galben de caniculă este valabilă pentru ziua de sâmbătă, potrivit hărții.

Vremea va fi caniculară , iar disconfortul termic ridicat în Muntenia, jumătatea de sud a Moldovei, și local în Oltenia și Dobrogea continentală. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade”, se arată în avertizarea meteorologică a ANM emisă sâmbătă, la ora 10, pentru ziua de 24 iunie

Harta Cod galben. FOTO ANM

Harta Cod galben. FOTO ANM

Cod portocaliu de instabilitate atmosferică

La ora 12 va intra în vigoare o avertizare Cod portocaliu de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până duminică, 25 iunie, la ora 10, potrivit hărții ANM.

Harta avertizărilor. FOTO ANM

Harta avertizărilor. FOTO ANM

„După-amiaza și seara, la munte, în cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Moldova, apoi îndeosebi în jumătatea de vest a Olteniei și în sudul Banatului vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 65...75 km/h) și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30...40 l/mp și izolat de peste 50...60 l/mp”, arată ANM.

Amintim că, de la ora 10 a zilei de sâmbătă este deja în vigoare o altă avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

„În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp”, precizează ANM.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?