COD ROȘU! Gestul fără precedent anunțat de Comisia Europeană arată că Dragnea i-a convins pe Dăncilă și Toader să-l salveze! Și americanii știu!

COD ROȘU! Gestul fără precedent anunțat de Comisia Europeană arată că Dragnea i-a convins pe Dăncilă și Toader să-l salveze! Și americanii știu!

Comisia Europeană a făcut marți seară un gest neobișnuit, la limita uzanțelor diplomatice. Pusă în fața presiunilor lui Liviu Dragnea pentru OUG care să-i rezolve dosarele, Comisia a anunțat că miercuri discută despre statul de drept din România. Un oficial european a declarat pentru  G4Media.ro că asemenea discuții au loc și în legătură cu Polonia. Ce a făcut Comisia se numește în termeni de conflict ”lovitură preventivă”.

Și are un singur scop: să împiedice OUG în ședința de guvern de miercuri, scrie jurnalistul Cristian Pantazi pe  G4Media.ro .

Anunțul, venit de la un purtător de cuvânt al Executivului european, pune Guvernul Dăncilă într-o situație fără precedent: e pentru prima oară când situația statului de drept din România e luată în discuție la Bruxelles. Există precedentul Poloniei, în cazul căreia Comisia a declanșat deja procedura de activare a Articolului 7 din ratatul UE (”opțiunea nucleară”, care duce la suspendarea dreptului de vot în UE, ce are drept consecințe limitarea multor drepturi ale respectivului stat membru).

De ce a făcut-o Comisia? Pentru că Bruxelles-ul a aflat că Liviu Dragnea pune o presiune infernală pe Guvern să adopte OUG care i-ar rezolva mare parte din probleme. Dragnea e la rândul său presat de timp, pentru că are termen pe 15 aprilie, iar la prea multe alte termene nu mai poate spera. Comedia internării de urgență, urmate de participarea la nuntă, nu mai are cum să țină. Și nici încredere în CCR nu mai are ca altădată, așa că singura cale sigură pentru a scăpa de procese e OUG.

În aceste condiții, Comisia Europeană știe că singurii cu care poate discuta rațional sunt Viorica Dăncilă și Tudorel Toader. Comisia și Timmermans nu mai au dialog cu Dragnea, un paria la Bruxelles și în PES, unde doar prietenia cu Serghei Stanișev și dorința de a câștiga cât mai multe locuri în PE îl mai țin membru.

Cu toate limitările sale politice și de aptitudini, Viorica Dăncilă știe ce înseamnă anunțul Comisiei Europene. Știe că OUG în forma dorită de Dragnea va însemna finalul carierei sale politice și intrarea în galeria celor mai sinistre personaje ale istoriei. La fel și Tudorel Toader, va fi scos în fluierături și din Universitatea Cuza dacă promovează OUG care să-l scape pe Dragnea. Dăncilă și Toader mai au ceva în comun: nu au probleme penale, nu au miză personală pentru OUG. La fel de adevărat e că nu știm cât de puternice sunt pârghiile de control ale lui Dragnea în cazul lor: suficient de tari cât să le frângă rezistența care se manifestă de aproape un an?

Un lucru e cert: Comisia știe perfect cu ce se confruntă. Timmermans a reușit săptămâna trecută să oprească OUG după o teleconferință cu Dăncilă. Comisia a obținut o amânare de o săptămână. Adică până la ședința de guvern de azi.

Discuția din Colegiul comisarilor (conducerea Comisiei Europene) poate fi pretextul de care Dăncilă are nevoie pentru a mai amâna încă o tură OUG. Asta dacă vrea realmente să nu rămână în istorie ca premierul care a făcut primul pas pe drumul care scoate România din UE.

Cât despre Dragnea, lucrurile sunt clare. El nu mai poate gândi în termeni de interes public, ar vinde orice doar ca să scape. Convins că totul poate fi tranzacționat, l-a pus pe listele PSD la europarlamentare pe un candidat care i-a promis ”că-l rezolvă la Bruxelles”. El nu poate crede într-un verdict imparțial al judecătorilor în dosarul angajărilor fictive, așa că unica lui opțiune e OUG pe codurile penale.

Nu doar Comisia a reacționat. SUA au trimis un semnal extrem de clar prin secretarul de Stat, Mike Pompeo. Într-o întâlnire cu Meleșcanu, Pompeo a vorbit despre amenințarea corupției și modul în care aceasta subminează instituțiile democratice, deschizând calea Rusiei. Washingtonul are imaginea situației din România. Țin minte cum chiar președintele Trump spunea în conferința de presă comună cu Iohannis de la Casa Albă că ”știm tot ce se întâmplă la București”. Declarația lui Pompeo e proba clară.

Deloc întâmplător, și președintele Iohannis e tot mai vehement pe tema OUG-urilor pe justiție. Știe și el, ca și partenerii de la Washington și Bruxelles, că Dragnea e înnebunit de teama închisorii și, ca să scape, e gata să vândă România pentru propria libertate. Așa se explică insistența cu referendumul și referirile la OUG-uri din ultimele două săptămâni.

Miercuri e ziua decisivă. Dacă Dăncilă cedează și adoptă OUG, discuția din Comisia Europeană nu va mai fi una în abstract, despre ”statul de drept”, ci se va duce imediat spre declanșarea Articolului 7. Adică opțiunea nucleară pentru România și pentru români.

PS: Cum îl ajută pe Dragnea modificările la Codul penal și Codul de procedură penală trimise de la Ministerul Justiției în dezbatere în sistemul judiciar?

– În primul rând, toate deciziile definitive din 2014 până în 2018 ale completelor de 5 judecători de la Curtea Supremă se va putea rejudeca. Dragnea scapă de condamnarea definitivă din Dosarul Referendumul.

– În al doilea rând scad termenele pentru prescripția faptelor penale, ceea ce îi rezolvă dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman (judecat acum în apel) și, foarte probabil, dosarul Tel Drum (aflat încă în lucru la DNA).


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...