COD ROŞU de caniculă în cinci judeţe din vestul ţării. Temperaturile vor ajunge la 42 de grade. Ce se întâmplă în restul ţării

COD ROŞU de caniculă în cinci judeţe din vestul ţării. Temperaturile vor ajunge la 42 de grade. Ce se întâmplă în restul ţării

ANM a emis sâmbătă o avertizare cod roşu de caniculă, pentru judeţele Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare şi Sălaj, şi a actualizat avertizările emise anterior pentru restul ţării.

Astfel, sâmbătă, 23 iulie, cea mai mare parte a Munteniei, zona Carpaţilor Meridionali şi sudul Moldovei se află sub cod galben. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 şi 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18...20 de grade.

Un cod portocaliu de caniculă a fost emis pentru judeţele din Transilvania, Banat şi sudul Olteniei. Astfel, în sudul Olteniei şi al Banatului, precum şi în sud-vestul Munteniei valul de căldură va persista, iar local în Transilvania şi în zona joasă din Maramureş acesta se va intensifica. Se vor înregistra valori termice diurne de 37...40 de grade, mai ridicate în Oltenia, iar minimele nu vor coborî sub 18...22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

COD ROŞU de caniculă: În judeţele Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare şi Sălaj se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute. Acestea vor fi cuprinse între 39 şi 42 de grade, iar în cursul nopţii valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20...24 de grade şi disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Cod galben de furtuni în Carpaţii Orientali

ANM a emis şi o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în intervalul 23 iulie, ora 12 - 23 iulie, ora 21.

Astfel, În intervalul menţionat, în zona Carpaţilor Orientali şi în estul Carpaţilor Meridionali vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului şi vijelii (viteze la rafală de peste 55...75 km/h), grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale. Cantităţile de apă vor depăşi izolat 20...35 l/mp.

Alte două avertizări cod galben şi portocaliu de caniculă au fost emise pentru zilele de duminică şi luni

COD GALBEN, duminică şi luni:

Pe parcursul zilelor de duminică (24 iulie) şi luni (25 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice şi sud-estice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 şi 37 de grade.

De marţi (26 iulie) valul de căldură se va extinde din nou şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării.

COD PORTOCALIU, pentru duminică, în sudul ţării

Duminică (24 iulie) în Oltenia, Muntenia şi sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38...41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Duminică dupa-masă sunt aşteptate şi furtuni

În jumătatea de nord a ţării şi pe arii restrânse în rest, începând de după-amiază, vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza avertizările meteo.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale