Cod roşu de caniculă în Marea Britanie: Londra, unul dintre cele mai călduroase locuri din lume, cu temperaturi mai mari decât zone din Sahara

Cod roşu de caniculă în Marea Britanie: Londra, unul dintre cele mai călduroase locuri din lume, cu temperaturi mai mari decât zone din Sahara

Maxima absolută s-a înregistrat în Cambridge, în vara lui 2019: +38,7 C şi mult timp s-a crezut că nu va fi posibil ca maximele să depăşească vreodată 40 de grade în Regat.

Met Office (serviciul de meteorologie englez) a emis un cod roşu de căldură extremă luni şi marţi pentru mare parte din Anglia, de la Londra până la York şi Manchester. Avertismente s-au dat şi pentru Ţara Galilor şi Scoţia.

Londra, unde prognoza indică 40 de grade luni şi 39 de grade marţi, va fi unul dintre cele mai calduroase locuri din lume şi va avea temperaturi mai mari decât zone din Sahara sau din Asia. Meteorologii spun că în această perioadă, se întâmpla rar ca temperaturile să depăşească 27 de grade în capitala britanică.

Duminică au fost 33 de grade în Regatul Unit, iar luni dimineaţă erau peste 20 de grade în zona centrală a regatului.

Măsurile luate de autorităţi

Este prima dată când Met Office emite un avertisment de cod roşu de caniculă de când sistemul a fost introdus anul trecut. Meteorologii spun că temperaturile ridicate vor avea un impact mare atât asupra oamenilor, cât şi asupra infrastructurii, astfel că este nevoie de „schimbări substanţiale în practicile de lucru şi rutinele zilnice”.

Unele şcoli plănuiesc să închidă devreme sau să nu se deschidă deloc, deşi guvernul a emis ghiduri menite să le menţină deschise, scrie BBC.

Atât luni, cât şi marţi, se recomandă deplasarea doar pentru cazuri speciale sau urgenţe. Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie a emis o avertizare de nivel patru pentru Anglia, pe care guvernul o tratează ca pe o „urgenţă naţională”.

Steve Barclay, secretarul de stat al ministerului Sănătăţii, a spus că vor fi puse în circulaţie mai multe ambulanţe şi va fi mărit numărul personalului care primeşte apleuri de uregnţă.

Serviciul de Ambulanţă din Londra a declarat că a primit 7.000 de apeluri într-o zi cu temperaturi în creştere şi se aşteptă la 8.000 atât luni, cât şi marţi.

Companiile de apă din sudul şi estul Angliei au avertizat că din cauza creşterii cererii se ajunge la o presiune scăzută - şi chiar la întreruperea furnizării - pentru unele gospodării.

Experţii au îndemnat oamenii să bea apă, să-şi ţină perdelele trase acolo unde este posibil şi să-şi verifice prietenii şi rudele de preferat la telefon.

„În această ţară, suntem obişnuiţi să tratăm o perioadă calduroasă ca pe o şansă de a merge să ne jucăm la soare”, a declarat profesorul Penny Endersby, directorul executiv al Met Office. „Nu este genul ăsta de vreme”.

Grădina Zoologică Chester a spus că va rămâne închisă în timpul caniculei pentru a-şi păstra în siguranţă animalele, personalul şi plantele.

Temperaturi record în mai multe ţări

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense şi durează mai mult din cauza schimbărilor climatice.

Canicula care a afectat Europa în ultimii ani a arătat că recorduri vechi pot fi depăşite chiar şi cu mai mult de un grad. Căldura de acum a adus temperaturi de peste 46 de grade în Portugalia şi de peste 40 de grade în Franţa.

În plus, creşterea temperaturilor are un impact devastator asupra unei mari părţi a Europei şi a Africii de nord, în care au apărut incendii de vegetaţie care provoacă daune în Grecia până în Maroc şi mii de oameni sunt nevoiţi să evacueze locuinţele din cauza incendiilor din Franţa şi Spania.

Peste 1.000 de decese au fost atribuite căldurii din Portugalia şi Spania din ultimele zile. Şi în Marea Britanie au fost înregistrate decese. Sâmbătă seara, 16 iulie, un băiat de 16 ani a murit după ce a înotat în Salford Quays, în timp ce un alt deces a fost identificat după ce un bărbat a fost dat dispărut după ce a intrat într-un rezervor din West Yorkshire.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro