Codrin Ştefănescu, despre scrisoarea ambasadelor privind legislaţia penală: Îngrijorările rezultă din publicarea protocoalelor

Codrin Ştefănescu, despre scrisoarea ambasadelor privind legislaţia penală: Îngrijorările rezultă din publicarea protocoalelor

Îngrijorarea celor 12 ambasadori privind independenţa judecătorilor şi procurorilor rezultă în primul rând din publicarea protocoalelor secrete dintre serviciile de informaţii şi diverse instituţii cheie din sistemul judiciar, consideră secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu.

"Cred că îngrijorarea celor 12 ambasadori privind independenţa judecătorilor şi procurorilor rezultă în primul rând din publicarea protocoalelor secrete dintre serviciile de informaţii şi diverse instituţii cheie din sistemul judiciar, protocoale care au arătat existenţa unor mecanisme total ilegale şi total în afara Constituţiei. Acele protocoale care puneau magistraţii într-o relaţie de subordonare faţă de câţiva şefi din serviciile secrete. Adică aceia care tăiau şi spânzurau în România. Trebuie să subliniez că prima regulă a respectării statului de drept este obligaţia ca absolut toţi reprezentanţii statului român să respecte Constituţia României şi legile ţării. Şi este evident faptul că acest lucru nu se întâmplă şi în cazul preşedintelui României, în ceea ce priveşte o decizie a Curţii Constituţionale a României. Şi poate că acesta ar trebui să fie un subiect de îngrijorare din partea distinşilor ambasadori", a afirmat Ştefănescu, într-un comunicat transmis joi AGERPRES.

În context, el a dat o serie de asigurări celor 12 ambasadori: "Trebuie să îi asigur pe distinşii reprezentanţi ai celor 12 ambasade că toate amendamentele aduse la Codul de procedură penală au fost formulate având la bază următoarelor imperative: transpunerea Directivei UE 2016/343 privind prezumţia de nevinovăţie şi dreptul la un proces echitabil (directivă de altfel obligatorie pentru toate statele membre ale UE); punerea în acord a legislaţiei penale cu deciziile CCR (decizii care sunt definitive şi general obligatorii); punerea în acord a legislaţiei penale naţionale cu deciziile CEDO (de asemeni sunt obligatorii pentru România)".

Codrin Ştefănescu i-a rugat pe semnatarii scrisorii să analizeze o situaţie: "dacă în viitorul apropiat, în urma recepţiilor sau întâlnirilor pe care le organizează, nu există riscul ca domnul Ludovic Orban să facă vreo plângere penală pentru trădare de ţară, iar DIICOT să deschidă o anchetă penală, doar pentru că invitaţii conspiră şi spionează împreună cu gazdele din ambasadă".

"Pentru că, stimaţi ambasadori, asta se petrece în România. Acum! Guvernul este anchetat de DIICOT pentru spionaj şi înaltă trădare de ţară, motivul fiind întâlnirile oficiale cu omologii lor din Israel. Deci, asta numesc eu Stat Paralel şi putere ocultă în România şi asta ar trebui să vă îngrijoreze şi pe dumneavoastră", a adăugat Codrin Ştefănescu.

Joi, SUA, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia, "parteneri şi aliaţi internaţionali ai României", au făcut " apel la toate părţile implicate în modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei". "România a demonstrat un progres considerabil în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient. Îi încurajăm pe români să continue pe această cale", se arăta în mesajul transmis de aceste ţări. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cel mai negru scenariu pentru România...

2 Da, este dr. Andrei Nae, lector la catedra de limba engleză, membru în comisia de admitere a Universității București

3 Un caz „special”...

4 Dezvăluirea lui Băsescu despre proprietarul Bazei Mihail Kogălniceanu...

5 Avertismentul care dă fiori al fostului consilier prezidențial Iulian Fota despre garanțiile de securitate ale NATO