Codruţ Olaru: Aplicarea OUG privind exercitarea funcţiilor din Parchete se aplică pe viitor; nu pleacă nimeni

Codruţ Olaru: Aplicarea OUG privind exercitarea funcţiilor din Parchete se aplică pe viitor; nu pleacă nimeni

Secţia pentru procurori a CSM a decis miercuri, în unanimitate, că aplicarea ordonanţei de urgenţă pe legile Justiţiei în legătură cu exercitarea funcţiilor de către procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT se aplică pe viitor şi nu are caracter retroactiv.

"Secţia pentru procurori, în unanimitate, a luat act de solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT şi DNA şi recomandă interpretarea dispoziţiilor art. VII din Ordonanţa de urgenţă 92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT, precum şi în cadrul celorlalte Parchete. Hotărârea secţiei va fi motivată în cel mai scurt timp. (...) Nu pleacă nimeni, după interpretarea noastră, având în vedere dispoziţiile legii care prevăd, în viziunea noastră, condiţionalitatea de vechime. Nu discutăm de caracter retroactiv", a explicat vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, şef al Secţiei de procurori.

Art. VII din OUG 92/2018 prevede: "Procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare".

Noile reglementări din ordonanţa de urgenţă impun o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT.

La şedinţa CSM a participat şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a declarat că doreşte să transmită un mesaj de stabilitate procurorilor .

"Procurorii din Secţia specializată a CSM sunt oameni cu experienţă, care ştiu să interpreteze şi să aplice legea în mod corect. Până la urmă, nu am venit să-i lămuresc eu, am venit şi am avut o discuţie foarte bună. (...) Legea este lege şi trebuie respectată de toată lumea. Ştiţi deosebirile dintre o lege civilă şi o lege penală. (...) Ştim că, în momentul acesta, avem în sistemul judiciar aproximativ 2.700 de procurori în schemă, 2.500 efectiv. Ştim că putem să-i împărţim pe procurori în patru mari categorii. Unii care sunt detaşaţi din cadrul Ministerului Public la alte autorităţi şi acolo sunt puţini, cam 23, şi care urmează regimul legal al detaşărilor. Avem a doua categorie - procurorii care sunt delegaţi din cadrul Ministerului Public de la o unitate la alta şi respectă regimul delegărilor. Avem o altă categorie, cea mai numeroasă, probabil, care sunt numiţi pe bază de concurs, altă categorie care sunt numiţi pe bază de interviu, cu deosebirile respective. Eu vreau să transmit procurorilor un mesaj de stabilitate, evident în condiţiile legii. (...) Am încredere că Secţia de procurori va da interpretarea corectă către sistem. Mesajul meu este de încredere şi stabilitate", a afirmat Toader, la sediul CSM. AGERPRES/(A - autor: Eusebi Manolache, editor: Florin Marin, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...