Codruţ Olaru: Este interesul direct al ministrului Justiţiei ca independenţa procurorilor să nu devină o figură fără fond

Codruţ Olaru: Este interesul direct al ministrului Justiţiei ca independenţa procurorilor să nu devină o figură fără fond

Noul vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Codruţ Olaru , a declarat vineri că este în interesul ministrului Justiţiei ca independenţa procurorilor să fie o certitudine şi ca această independenţă să nu devină "o figură fără fond".

În cadrul şedinţei CSM, Codruţ Olaru a fost întrebat în ce măsură autoritatea ministrului Justiţiei poate interfera în activitatea procurorilor.

"Cred că, la acest moment, sunt suficiente pârghii prin care ministrul Justiţiei poate solicita procurorului general, structurilor specializate, informări cu privire la stadiul anumitor chestiuni punctuale, poate promova şi dezvolta acţiunea disciplinară în raport cu magistratul-procuror, poate solicita controale de fond sau pe o anumită tematică. Indiferent de persoana care va conduce acest minister, cred că este interesul direct al ministrului Justiţiei ca independenţa să nu devină doar o figură fără fond la nivelul Ministerului Public, ci să devină o certitudine. Sunt absolut convins că, în prezent, dar şi în perspectivă, o interferenţă directă asupra activităţii procurorului nu cred că putem să avem. (...) La acest moment, conform cadrului legal în vigoare, în mod categoric nu se pune problema unor atingeri, nici măcar tangenţiale, a activităţii de urmărire penală. În afară de acele informări pe care le poate solicita ministrul Justiţiei, nu cred că sunt alte modalităţi în care Ministerul Public poate şi este influenţat pe componenta de urmărire penală", a spus Olaru.

În legătură cu modificările aduse recent legilor Justiţiei, Codruţ Olaru a precizat că susţine poziţia Ministerului Public privind neconstituţionalitatea unor prevederi, afirmând că "procurorii au nevoie de garanţii totale, constituţionale şi legale pentru apărarea independenţei". AGERPRES/(A - autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...