Codul lui Hammurabi, cel mai vechi cod de legi din lume. Cum era pedepsit furtul

Codul lui Hammurabi, cel mai vechi cod de legi din lume. Cum era pedepsit furtul

Codul lui Hammurabi este cel mai vechi cod de legi din lume. Acesta a a fost descoperi în Susa, Iran, în anul 1901. A fost scris în perioada domniei lui Hammurabi, regele Babilonului, în veacul al XVIII-lea î.Hr.

V. Scheil, primul editor al Codul, a împărțit textul în 282 de articole de legi, care stabilesc atât îndatoririle, cât și drepturile oamenilor. Primele cinci articole se ocupă de procedura de judecată. Articolele 6-13 reglementează furtul, care era aspru pedepsit: „Dacă un om a furat din proprietatea unui zeu sau a unui palat, acel om va fi ucis, iar cel care a primit bunul furat din mâna lui va fi, de asemenea, condamnat la moarte“.

Articolele 14-20 pedepsesc furtul de sclavi, de copii şi tăinuirea sclavilor fugari, recompensând pe cei ce prind sclavii fugiţi de la stăpân: „Dacă un om răpește fiul minor al unui om liber, va fi condamnat la moarte“.

Următoarele 16 articole reglementează îndatoririle ostaşilor, tratând totodată şi regimul proprietăţii lor funciare: „Dacă un ofițer care recrutează ori un subofițer strânge dezertori sau a acceptat și trimite un om angajat ca înlocuitor pentru o misiune a regelui, acel ofițer recrutant sau adjutant va fi condamnat la moarte“.

Codul lui Hammurabi conține 282 de legi

Articolele 42-47 fac o serie de precizări a poziţiei juridice a arendaşilor funciari, iar următoarele cinci privesc drepturile creditorului asupra fructelor de pe ogorul ce i-a fost dat în gaj. Articolele 53-56 statuează pedepsele la care se expun cei care nu folosesc canalele de irigaţie în conformitate cu regulile fixate de autorităţi: „Dacă un om a deschis șanțul său de irigație, a fost neatent și, astfel, a lăsat apele să poarte departe mâlul pe ogorul vecinului său, el va plăti cerealele corespunzător cu valoarea recoltei pe care vecinul a adunat-o“

Următoarele articole ocrotesc proprietarii funciari împotriva pagubelor aduse de animalele din cireada altuia, iar articolele 59-66 se referă la dreptul de proprietate asupra grădinilor.

Urmează 35 de articole, care cuprindeau în principal norme privind proprietatea imobiliară şi, în secundar, dispoziţii referitoare la camătă: „Dacă un om construiește pe pământul pe pământul pustiu al vecinului său fără consimțământul vecinului său, el pierde casa pe care a construit-o; pământul nelucrat va reveni proprietarului său“.

Articolele 100-107 se referă la activitatea negustorilor şi a auxiliarilor lor, iar alte patru articole se ocupă de cârciumi care, în acelaşi timp, serveau şi drept case de toleranţă. Articolele 112-116 reglementează contractul de depozit şi de împrumut.

Un mare număr de articole (127-195) se referă organizarea familială: „Dacă un om a luat o femeie de soție și nu a făcut contract, acea femeie nu-i este nevastă“.

Articolele 196-225 se ocupă de stabilirea pedepselor cuvenite în caz de vătămări corporale: „Dacă un om îi scoate ochiul unui om liber, i se va scoate și lui ochiul“.

Articolele 228-235 privesc activitatea şi răspunderea juridică a arhitecţilor si constructorilor de vase, iar prin articolele 236-277 codul stabileşte regimul juridic al contractului de închiriere.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…