Codul rutier din Italia se schimbă. Amenzi mai mari și reținerea permisului de conducere pentru cei care încalcă noile reguli

Codul rutier din Italia se schimbă. Amenzi mai mari și reținerea permisului de conducere pentru cei care încalcă noile reguli

Cu Matteo Salvini ca principalul promotor, în Codul Rutier italian sunt pe cale să se concretizeze schimbări importante, notează publicația italiană Proiezione di Borsa.

Și, așa cum se întâmplă adesea, o mare parte din aceste noutăți se îndreaptă spre o înăsprire reală a pedepselor și sancțiunilor pentru cei care încalcă regulile. Noutatea cea mai discutabilă se referă la suspendarea permisului de conducere.

Chiar dacă pe permis ai acumulat sub 20 de puncte de sancțiuni, există un risc serios să rămâi fără permis dacă faci orice fel de abatere la regimul rutier Așa se înțelege din proiectul Decretului de reformare a Codului Rutier, semnat de Consiliul de Miniștri, care așteaptă acum undă verde de la Parlament.

Practic, unul dintre cele 18 articole în care constă reforma Codului Rutier italian este suspendarea permisului de conducere de la 7 la 15 zile pentru oricine comite o contravenție care duce la acumularea de puncte, de exemplu să circule fără centură de siguranță, în cazul în care în acel moment se atinge pragul de 20 de puncte.

Deși se vorbește despre o încălcare gravă a limitei de viteză, prevederea pare vagă. Atât de mult încât se poate argumenta cu ușurință printre rânduri că, dacă există 19 puncte pe permis, este suficient să fii oprit fără centură de siguranță și răul este făcut. Acest lucru va trebui să fie pus la punct și clarificat, pentru că altfel ar fi foarte ușor să se ajungă la suspendarea permisului de conducere. O suspendare variabilă de până la 15 zile, deci, și în funcție de numărul de puncte de pe permis la momentul încălcării.

Iată lista infracțiunilor care pot duce la pierderea permisului de conducere:

În proiect se regăsesc toate cazurile de încălcare care ar putea duce la suspendarea permisului:

- Depășirea în zona în care acest semn interzice această manevră;

- Depășirea limitei de viteză între 10 și 40 km/h;

- Circulația pe contrasens;

- Lipsa acordării priorității acolo unde este obligatorie;

- Circulația pe culoarea roșie a semaforului;

- Încălcarea regulilor care reglementează trecerile la nivel de cale ferată;

- Nerespectarea distanței de siguranță;

- Întoarcerea în curbe și zone fără vizibilitate;

- Neutilizarea dispozitivelor de siguranță (centuri, cască);

- Neutilizarea dispozitivelor de siguranță pentru copii;

- Utilizarea telefonului mobil sau a altor dispozitive în timpul conducerii.

Desigur, în aceste cazuri va fi necesară transformarea decretului în lege. Și așa cum era de anticipat, va fi o lege care vizează siguranța rutieră, cu reguli mai aspre și pentru abateri în cazul conducerii sub influența alcoolului, sub efectul drogurilor.

Permisul va fi suspendat sau retras pe viață în cazul producerii accidentelor grave sau mortale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?