Col.Ion Petrescu: Zona Mării Negre - în fierbere; Rusia va exersa folosirea bombei atomice la nivel tactic

Fondatorul Clubului Militar Român de reflecție Euro-Atlantică, colonelul în rezervă Ion Petrescu, a vorbit marți, în cadrul forumului 'Defence and Dialougue in Eastern Europe', despre "marele pericol" din zona Mării Negre, menționând exercițiul pe care Rusia îl va organiza în septembrie și în care se va exersa folosirea bombei atomice la nivel tactic.

"Marele pericol este în zona Mării Negre, deoarece 25.000 de militari au venit în Ungaria, Bulgaria, România, ceea ce arată că aici ne pregătim pentru lucruri fierbinți. La toamnă, în septembrie, 100.000 de militari ruși se vor antrena în dreptul țărilor baltice și, pentru prima dată, vor exersa folosirea bombei atomice la nivel tactic. Situația este extrem de tensionată, deoarece Marea Neagră este dominată de forțele navale rusești concentrate la portavionul terestru Crimeea", a explicat Ion Petrescu.

În opinia acestuia, tinerii trebuie să înțeleagă că diplomația poate avea succes dacă este susținută și de o forță militară puternică.

"Ne adresăm tinerilor, pentru că ei pun o întrebare fundamentală: 'Pe cine apărăm?'. Fiecare are răspunsul pentru propria țară. Răspunsul pentru România este că trebuie să apărăm ce au apărat înaintașii noștri în Primul și al Doilea Război Mondial. Nu vrem război cu nimeni, dar avem dreptul la o defensivă puternică. (...) Diplomația este necesară, dar o diplomație care nu este susținută de o forță militară puternică eșuează', le-a transmis el tinerilor participanți la forum.

Euro Atlantic Diplomacy Society organizează, în perioada 31 iulie — 5 august, la București, evenimentul "Defence and Dialogue in Eastern Europe", în discuție fiind provocările de securitate actuale la adresa României și a țărilor membre NATO.

Amenințările hibride, campaniile de dezinformare din ultimii ani sau atacurile cibernetice pe scară largă vor fi dezbătute de experți internaționali, dar și de oficialități din România în cadrul acestui forum.

Vor fi prezenți aici și aproximativ 200 de tineri din 36 de țări, care vor avea ocazia să afle mai multe lucruri despre combaterea dezinformării, proiectarea stabilității în regiunea est-europeană, provocările de securitate cibernetică, viitoarele relații între NATO și UE, dar și scutul antirachetă de la Deveselu.

Evenimentul va include și o simulare de proces decizional NATO dedicată tinerilor.

Dezbaterile se desfășoară la Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" (1-2 august). De asemenea, participanții vor face o vizită de studiu la Statul Major al Forțelor Terestre (2 august) și vor interpreta rolul de diplomat al unui stat membru sau partener NATO în cadrul unei simulări de amploare (3-4 august).

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Epidemia scade în intensitate în Europa! Cifrele din România sunt reale, nu cum induc unii care vor să provoac…

2 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

3 Academicianul Victor Voicu, general în retragere: Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică și de ce mil…

4 Adevărul iese la iveală! / Profesor Neurobiologie Stanford: COVID-19 nu este COVID și nu este nou. Este SARS2

5 TASS / Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute. Când este cel mai activ

recomandări

Te ia DNA: Chiru Cristian Florin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Scene uimitoare filmate prin procedeu time lapse creează impresia unei alte lumi