Colțea l-a avertizat pe Rizea în 2010 că îl denunță la DNA (rechizitoriu)

Colțea l-a avertizat pe Rizea în 2010 că îl denunță la DNA (rechizitoriu)

Omul de afaceri Lucian Colțea l-a avertizat în anul 2010 pe Cristian Rizea că îl denunță la DNA, fiind nemulțumit de întârzierea soluționării cererilor de retrocedare a unor terenuri, demers pentru care îi dăduse parlamentarului 300.000 de euro, potrivit rechizitoriului prin care cei doi au fost trimiși în judecată de DNA.

Banii au fost dați în decembrie 2009, iar în aprilie 2010, în contextul în care soluționarea retrocedărilor întârzia, Lucian Colțea l-a informat pe Cristian Rizea că a întocmit un denunț împotriva lui și i-a spus că îl va înainta către DNA în situația în care nu i se restituie banii.

"Cei doi s-au întâlnit și au discutat pe această temă, iar ulterior s-au înțeles să nu înregistreze denunțul la DNA iar inculpatul Rizea Cristian să îi transmită proprietatea a două imobile ca o garanție a faptului că în viitor o să rezolve interesele lui Colțea Lucian la care se angajase și pentru care primise suma de 300.000 euro", se menționează în rechizitoriu.

Ulterior, Rizea a încheiat două antecontracte de vânzare-cumpărare prin care s-a obligat să-i vândă în viitor două imobile lui Colțea. În respectivele antecontracte, cei doi au declarat în fals în fața notarului public că s-a plătit contravaloarea celor două imobile în ziua încheierii tranzacțiilor, adică pe 21 aprilie 2010.

Pe 22 martie, procurorii DNA l-au trimis în judecată sub control judiciar pe deputatul Cristian Rizea pentru trafic de influență, spălare de bani în formă continuată și influențarea declarațiilor.

În același dosar a fost deferit justiției Lucian Colțea, cetățean american, care este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de cumpărare de influență și spălare de bani în formă continuată.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, Cristian Rizea a pretins în mod direct de la omul de afaceri Lucian Colțea suma de 300.000 de euro, disimulată sub forma a două contracte de împrumut fictive. Banii au fost ceruți în schimbul promisiunii parlamentarului, îndeplinite ulterior, că va interveni la nivelul a două autorități, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) și Primăria comunei Chiajna, astfel încât să fie rezolvate anumite interese personale pe care omul de afaceri le avea la nivelul celor două autorități.

"Potrivit înțelegerii anterioare, în cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colțea Lucian suma totală de 300.000 euro, pentru ca în schimb să intervină la nivelul celor două autorități, astfel încât o persoană din familia lui Colțea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din municipiul București, respectiv ca omul de afaceri să obțină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna", se precizează în comunicat.

Pentru a se ascunde adevărata proveniență a sumei de 300.000 de euro primită de Rizea, au fost întocmite patru contracte de împrumut cu caracter fictiv.

Rizea mai este acuzat că, în decembrie 2015, după declanșarea anchetei penale, i-a abordat pe doi dintre martori și le-a cerut să nu spună adevărul organelor de urmărire penală. El le-a promis celor doi că, dacă va deveni primar al sectorului 5, le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii DNA au dispus, pe 10 martie, luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune față de deputatul Cristian Rizea, după ce Camera Deputaților a respins cererea de arestare preventivă a acestuia.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, ulterior, plângerea prin care Rizea contesta măsura controlului judiciar și cauțiunea de 1,5 milioane lei instituite de DNA.

AGERPRES/(AS — autor: George Onea, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Noul Nostradamus” din Brazilia, profeție care dă fiori

2 Familia de interlopi Kalu, tatăl și fiii care spărgeau dinții cu ciocanul de șnițele, în urmărire

3 Ce știe Fukuyama? / „Un colaps mult mai mare al Rusiei se va dezvălui în zilele următoare”

4 VIDEO Europa se pregătește de război? Un tren plin cu tancuri se poloneze se îndreaptă spre graniță

5 Înlăturarea lui Putin de la putere este deja pregătită, spun serviciile secrete ucrainene