Columbia acuză Rusia de încălcarea legilor internaționale ale războiului

Columbia acuză Rusia de încălcarea legilor internaționale ale războiului

Președintele Columbiei , Gustavo Petro, a condamnat Rusia că a "încălcat" legile războiului, după bombardarea unui restaurant în estul Ucrainei, o lovitură care a făcut 10 morţi şi 61 de răniţi, printre care celebrul scriitor columbian Hector Abad, notează AFP, scrie Agerpres.

Steag Columbia FOTO: Shutterstock

"Rusia a atacat trei civili columbieni lipsiţi de apărare. Făcând acest lucru, ea a încălcat protocoalele războiului", a denunţat pe Twitter preşedintele de Petro

Președintele Columbian a ordonat guvernului său să se adreseze Rusiei o "notă diplomatică de protest" în urma bombardamentului şi a declarat că speră ca cei trei columbieni răniţi uşor în lovitură să se întoarcă acasă "teferi şi nevătămaţi".

La rândul său, Ministerul Columbian de Externe "a condamnat ferm acest atac inacceptabil împotriva unei ţinte civile".

Într-un comunicat, acesta și-a exprimat "solidaritatea" cu toate victimele, în special cu columbienii prezenți la fața locului: scriitorul Hector Abad, autor al romanului "Suntem deja uitarea ce vom fi", Sergio Jaramillo, politician columbian care a fost unul dintre principalii negociatori ai acordului de pace semnat în 2016 cu gherilele marxiste FARC, şi jurnalista Catalina Gomez, corespondentă în Ucraina pentru mai multe media de limbă spaniolă, printre care France 24 în spaniolă

În mediul online au apărut fotografii care îi arată pe Abad şi Jaramillo la spital, cu hainele pătate de sânge. Această tragedie marchează prima ocazie când preşedintele Petro critică public şi în termeni atât de clari invazia rusă a Ucrainei.

Până în prezent președintele Columbian s-a aliniat cu majoritatea guvernelor de stângă din America Latină, în favoarea unei "soluţii paşnice" în Ucraina şi împotriva livrării de arme Kievului, o prudenţă care contrastează cu alte angajamente internaţionale în favoarea "progresului, "schimbării" sau chiar a încălzirii globale.

Lovitura de la Kramatorsk care a distrus restaurantul Ria Pizza, un local din centrul oraşului apreciat de jurnalişti, lucrători umanitari şi soldaţi. Media ucrainene au menționat prezenţa unor instructori militari străini. În urma bombardamentului, cel puţin 10 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte aproximativ 60 au fost rănite, potrivit rezultatelor autorităţilor locale.

Potrivit guvernatorului regiunii ucrainene Doneţk, Pavlo Kirilenko, în restaurant "erau în principal civili" în momentul loviturii. Kramatorsk este un important nod feroviar care găzduieşte instalaţii militare şi este, de facto, capitală regională după ce oraşele Doneţk şi Lugansk au fost capturate de separatiştii pro-ruşi susţinuţi de Moscova în 2014.

Oraşul a fost vizat de mai multe ori de bombardamentele ruseşti. Cel mai mortal a fost cel asupra gării, în aprilie 2022, soldat cu 61 de morţi şi peste 160 de răniţi din cei aproximativ 4.000 de civili aflaţi aşteptând trenul pentru a părăsi oraşul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat