Comandantul Flotei a 6-a americane: Marina SUA aspiră la o prezență permanentă în Marea Neagră

Comandantul Flotei a 6-a americane: Marina SUA aspiră la o prezență permanentă în Marea Neagră

Forțele navale ale SUA încearcă să asigure o prezență aproape permanentă în Marea Neagră, în baza dreptului la libera navigație în apele internaționale, a declarat miercuri seara comandantul Flotei a 6-a a SUA, viceamiralul James Foggo, în contextul desfășurării exercițiului Sea Breeze-2015, sub egida NATO, în Marea Neagră, la care participă și distrugătorul USS Donald Cook, relatează agenția de presă TASS. 

Acestea sunt ape internaționale și flota americană intenționează să se afle acolo 'în baza dreptului la libera navigație', a insistat viceamiralul american, într-o declarație făcută telefonic presei de la comandamentul său din Napoli.

El a menționat că de data aceasta exercițiile Sea Breeze, care implică țări membre NATO, precum și partenere ca Ucraina, Republica Moldova și Suedia 'se desfășoară într-o situație geopolitică diferită de cea care a fost în trecut'. 'Desigur, e un pic mai tensionat' din cauza conflictului cu Ucraina și a deteriorării relațiilor cu Rusia, a adăugat înaltul responsabil militar american.

Pe fondul acestor tensiuni, viceamiralul James Foggo a calificat drept important și pozitiv faptul că o navă de război rusă a răspuns după toate regulile la salut atunci când s-a întâlnit cu distrugătorul american Donald Cook, care intrase în Marea Neagră pentru exercițiile Sea Breeze.

'E mai bine decât a fost înainte', a spus Foggo, potrivit căruia marina rusă a ignorat de mai multe ori în ultimul timp salutul la întâlnirea cu nave de război americane.

Potrivit mass-media ruse, nava de patrulare 'Ladnîi' din cadrul Flotei ruse a Mării Negre a ținut sub observație distrugătorul american.

Foggo consideră că o oarecare îmbunătățire a relațiilor dintre cele două țări a intervenit după ce o delegație a marinei ruse a efectuat o vizită în iunie la cartierul general al Flotei a 6-a americane din Napoli.

Părțile au făcut un schimb de obiecții și au discutat problema cum să evite deteriorarea în continuare a relațiilor și să nu permită incidentele periculoase pe mare, notează TASS.

Oficial, întâlnirea a avut loc la baza navală Capodichino, fiind dedicată punerii în aplicare a Acordului interguvernamental privind prevenirea incidentelor în largul mării și în spațiul aerian de deasupra acesteia. Acest document a fost semnat în 1972 de Moscova și Washington și de atunci ajută la prevenirea ciocnirilor pe mare, între nave de război și avioane din cele două țări.

Fără a pune la îndoială importanța acestui document, Foggo a declarat, în același timp, că marina rusă și americană ar putea să adopte pentru Marea Neagră un cod de conduită similar celui în vigoare în Oceanul Pacific.

Anul trecut, țările din zona Pacificului au adoptat un "Cod de conduită în cazul unor contacte neplanificate în mare" — un fel de 'gentleman agreement' — care a permis creșterea securității și consolidarea încrederii între marinele militare. 'Noi îl utilizăm împreună cu forțele navale ale Chinei și ar putea fi extins și la Marea Neagră', a adăugat viceamiralul american.

Exercițiile Sea Breeze au început propriu-zis marți, implicând în total 11 țări, între care și România, în special pentru antrenamente vizând apărarea antiaeriană și operațiunile de căutare și salvare pe mare.

La aceste exerciții participă marina ucraineană, care a pierdut aproximativ două treimi din echipaje și navele sale după anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014. Astfel, efectivele marinei ucrainene s-au redus de la 17.000 la 5.000. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!