Comandantul-șef al armatei ucrainene a donat trupelor sale o moștenire impresionantă primită din Statele Unite

Comandantul-șef al armatei ucrainene a donat trupelor sale o moștenire impresionantă primită din Statele Unite

Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a donat trupelor aflate în subordinea sa toată moștenirea primită de la un cetățean american născut la Vinița, un oraș din centrul Ucrainei.

Generalul Valeri Zalujnîi FOTO Arhivă

Potrivit ziarului „The New York Times”, preluat de presa ucraineană, generalul Zalujnîi a moștenit o avere de 1 milion de dolari din partea lui Gregori Stepaneț, un cetățean american de origine ucraineană, și a donat armatei întreaga sumă. Donația a fost făcută la începutul lui ianuarie anul trecut, cu o lună și jumătate înainte de lansarea invaziei ruse din Ucraina.

Familia lui Gregori Stepaneț, un susținător al disidenței sovietice care a emigrat în Statele Unite în 1989 pentru a scăpa de persecuțiile KGB, a confirmat informația legată de moștenire, în timp ce Ministerul ucrainean al Apărării a dat detalii despre transferul banilor. „Generalul Zalujnîi a transferat întreaga sumă în contul special de la Banca Națională a Ucrainei dedicat armatei ucrainene. Detaliile tranzacției SWIFT din 5 ianuarie 2023 de la bancă confirmă acest lucru”, a transmis biroul de presă al armatei ucrainene către ziarul „Ukrainska Pravda”.

„Mi-am dedicat întreaga viață Forțelor Armate. Și n-am avut nicio îndoială despre ce să fac cu moștenirea. Ultima dorință a domnului Gregori a fost evident să susțină armata ucraineană prin intermediul meu. Le sunt recunoscător tuturor celor care ajută Forțele Armate ale Ucrainei. Și îi sunt recunoscător familiei mele pentru înțelegere”, a spus Valeri Zalujnîi, citat de serviciul său de presă.

Potrivit Băncii Naţionale a Ucrainei, armata ucraineană a primit anul trecut donații de aproximativ 500 de milioane de dolari din partea unor întreprinderi şi persoane fizice din țară.

Conform unui sondaj efectuat în toamna anului trecut de instituția de presă Suspilne, un sfert din ucraineni susțin că au donat bani pentru sprijinirea forțelor lor armate. Două organizații au contribuit masiv la colectarea acestei sume, și anume Fundația „Întoarce-te viu”, cu 132 de milioane de dolari și Fundația Serhii Pritula, cu 87 de milioane de dolari.

Informația despre donația făcută de generalul Zalujnîi survine în contextul unui scandal de corupție în Ucraina, unde oficiali de rang înalt, mai ales din cadrul Ministerului Apărării, sunt acuzați că au umflat prețurile, în pofida războiului, la produse livrate armatei. Acest scandal a dus la mai multe demisii, printre care cele ale viceministrului Apărării, Viaceslav Şapovalov, care era responsabil de sprijinul logistic al forţelor armate, şefului adjunct al administraţiei prezidenţiale, Kirilo Timoşenko, şi a procurorului general adjunct Oleksi Simonenko. Este vorba de primul scandal de corupție de amploare din Ucraina de la începutul invaziei ruse.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

3 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

4 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

5 „Este cea mai letală forță de luptă de pe planetă și o vom păstra așa”