Comandantul ucrainean care a declarat pentru WP că a rămas fără soldați experimentați a demisionat

Comandantul ucrainean care a declarat pentru WP că a rămas fără soldați experimentați a demisionat

Comandantul ucrainean care a declarat pentru publicația Washington Post că și-a pierdut o mare parte din soldații experimentați și că noii recruți nu sunt pregătiți de luptă a demisionat, a informat Ukrainska Pravda citând surse.

Luptele continuă la Bahmut, cu pierderi mari de ambele părți FOTO PROFIMEDIA

Anatoli „Kupol” Kozel era comandantul BatalionuluI 46 de Asalt și în urma interviului acordat WP a fost transferat în postul de comandant-adjunct al unui centru care se ocupă cu instruirea noilor recruți.

Calitatea forței militare ucrainene, considerată cândva un avantaj substanțial în fața Rusiei, s-a deteriorat după un an în care Ucraina a suferit pierderi și mulți dintre cei mai experimentați luptători au fost scoși din luptă, ceea ce i-a determinat pe unii oficiali ucraineni să pună sub semnul întrebării disponibilitatea Kievului de a organiza o ofensivă de primăvară mult așteptată, scria luni WP.

„Cel mai de preț lucru într-un război este experiența de luptă. Un soldat care a supraviețuit șase luni de luptă și un soldat care abia a venit de la un poligon de tragere sunt doi soldați foarte diferiți. Sunt ca cerul și pământul”, spunea comandantul ucrainean care s-a prezentat cu indicativul de luptă „Kupol”, așa cum cere protocolul militar.

Or, „mai sunt doar o mână soldați cu experiență de luptă. Din păcate, toți sunt deja morți sau răniți”, a adăugat Kupol.

Oficialii militari și guvernamentali ucraineni nu au răspuns imediat joi la solicitarea The Post de a comenta situația lui Kupol.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor de Asalt Aeropurtate, Valentin Șevcenko, a confirmat pentru Ukrainska Pravda că Kupol a fost înlăturat de la comanda batalionului său și repartizat la un centru de instruire. Șevcenko a precizat că Kupol nu a avut permisiunea comandantului său să vorbească cu presa și că el a exagerat pierderile unității sale, precum și nivelul slab de pregătire a noilor efective, scrie WP.

Din cei circa 500 de soldați ai batalionului, 100 au fost uciși și alți 400 au fost răniți, astfel că batalionul a trebuit completat cu soldați noi.

"Primesc 100 de soldați noi. Nu îmi dau timp să îi pregătesc. Îmi spun: «Du-i în luptă». Ei lasă totul baltă și fug. Asta e tot. De ce credeți că se întâmplă asta? Pentru că soldatul nu trage. Îl întreb de ce, iar el spune: «Mi-e frică de sunetul împușcăturii». Și, nu știu cum se face că nu a aruncat niciodată o grenadă. ... Avem nevoie de instructori NATO în toate centrele noastre, iar instructorii noștri trebuie să fie trimiși acolo, în tranșee. Pentru că au eșuat în sarcina lor”, spunea Kupol în interviul acordat WP.

„Întotdeauna există credința într-un miracol. Fie va fi un masacru și cadavre, fie va fi o contraofensivă profesionistă. Există două opțiuni. Va fi o contraofensivă în ambele cazuri”, a apreciat el.

Pe de altă parte, Andri Iermak, șeful biroului prezidențial ucrainean, se declara optimist în ceea ce privește viitoarea contraofensivă. „Nu cred că ne-am epuizat potențialul. Cred că, în orice război, vine un moment în care trebuie să pregătești personal nou, iar asta se întâmplă chiar acum”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante