Comerţul cu ridicata a crescut cu 13,7%, în primul trimestru al anului

Comerţul cu ridicata a crescut cu 13,7%, în primul trimestru al anului

Comerţul cu produse agricole brute şi al animalelor vii, precum şi comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii au fost printre domeniile care au contribuit la creşterea cu 13,7% a afacerilor totale din comerţul cu ridicata, serie brută, în primul trimestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2019, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform statisticii, în perioada ianuarie - martie 2020, pe fondul majorării cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie brută, în termeni nominali, comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii a crescut cu 41,2%, comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii - cu 25,6%, comerţul cu ridicata specializat al altor produse - cu 15,4%, comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare - cu 15%, comerţul cu ridicata nespecializat - cu 14,6%, comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului - cu 5,3%, şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri - cu 3,9%.

Pe de altă parte, activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata au scăzut cu 9,4%, raportat anual, la perioada trimestrială analizată.

În acelaşi timp, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 9%, în primele trei luni din anul curent faţă de acelaşi interval din anul anterior.

Potrivit sursei citate, în luna martie din acest an, afacerile din comerţul cu ridicata, ca serie brută, s-au majorat cu 15%, datorită activităţilor din comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+43,6%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+26,8%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+23,7%), comerţul cu ridicata nespecializat (+13,4%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+11%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+6,6%).

La polul opus, activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata au înregistrat o scădere de 7%, iar comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri a scăzut cu 1%, la nivel comparativ.

Ca serie ajustată, în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut cu 10,5%, în martie 2020 faţă de martie 2019.

La nivel comparativ martie - februarie 2020, afacerile din comerţul cu ridicata s-au majorat, atât ca serie brută - cu 18%, cât şi ca serie ajustată - cu 1,8%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...