Comisarul european al Ungariei i-a numit pe eurodeputați „idioți". I se cere demisia

Comisarul european al Ungariei i-a numit pe eurodeputați „idioți". I se cere demisia

Comisarul european al Ungariei, Olivér Várhelyi, se confruntă cu cereri de demisie după ce un microfon din Parlament l-a surprins mormăind că eurodeputații sunt „idioți", în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, de marți, cu parlamentarii privind Balcanii de Vest.

Olivér Várhelyi / Foto: Arhivă / EPA-EFE

„Câți alți idioți mai sunt acolo?", a spus Várhelyi, care se ocupă de candidaturile țărilor pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE).

Várhelyi are deja reputația de a fi nepoliticos și agresiv cu angajații, iar luna trecută deputații europeni au cerut Comisiei să îl investigheze pentru poziția sa față de naționaliștii sârbi.

După comentariile sale, deputații europeni au reacționat cu furie, cerând demiterea lui Várhelyi și un răspuns ferm din partea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„El ar trebui să demisioneze", a declarat pentru POLITICO deputatul Verzilor Daniel Freund.

Fără scuze

În cele din urmă, Várhelyi a transmis miercuri o declarație în care nu și-a cerut scuze, ci a scris: „Regret sincer neînțelegerea din jurul remarcii mele".

Comisarul a spus că replica sa a fost scoasă din context, deoarece comentariul său făcea parte dintr-o conversație separată cu persoana care stătea lângă el în timpul dezbaterii.

„Acest lucru a fost legat de o conversație privată și în curs de desfășurare în limba maghiară între mine și șeful meu de cabinet pe o chestiune complet diferită, care a fost scoasă din context. Îmi cer scuze pentru orice posibilă neînțelegere în jurul acestui subiect", a scris Várhelyi. „Respect pe deplin toate instituțiile UE, inclusiv Parlamentul European și pe onorabilii săi membri."

Deputații europeni nu au fost impresionați — nici de remarca inițială, nici de explicație.

„Várhelyi a avut șansa de a-și cere scuze și a ratat-o. El nu poate să le spună eurodeputaților "ați auzit greșit" și să continue. Trebuie să existe consecințe", a spus Freund.

Înainte ca Várhelyi să vorbească în plen, eurodeputatul croat de centru-dreapta Tomislav Sokol l-a întrebat pe comisarul european ce intenționează să facă în legătură cu amestecul sârbilor în alte țări din Balcanii de Vest și cu strânsa sa cooperare cu Rusia.

Înainte ca Várhelyi să facă declarația sa de miercuri, Sokol a declarat: „Aceasta este ceea ce l-a provocat pe comisar. El m-a insultat nu doar pe mine, ci și pe toți membrii Parlamentului European care au participat la discuție".

„Este o insultă gravă și fără precedent la adresa Parlamentului. Suntem convinși că Parlamentul European trebuie să ceară demisia comisarului Várhelyi", a scris eurodeputatul grupului socialist și democrat maghiar Csaba Molnár într-un e-mail trimis marți seară tuturor legislatorilor.

Anchetă?

Comisarul maghiar se afla deja sub presiunea Parlamentului European, care a cerut în ianuarie o „anchetă independentă și imparțială" asupra sa în legătură cu sprijinul său raportat pentru naționaliștii sârbi din Bosnia și Herțegovina, condusă de grupul de centru-stânga Socialiștii și Democrații.

„Nu există niciun plan pentru o anchetă", în ceea ce privește unghiul sârbesc, a declarat Eric Mamer, purtătorul de cuvânt principal al lui von der Leyen.

Várhelyi a fost numit în această funcție în octombrie 2019, fiind nominalizat de premierul ungar Viktor Orbán. Înainte de a se alătura Colegiului de comisari al lui von der Leyen, Várhelyi a lucrat ca ambasador al Ungariei la UE.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria