Comisarul european Oettinger își cere scuze pentru afirmațiile despre 'impunerea căsătoriei homosexuale'

Comisarul european Oettinger își cere scuze pentru afirmațiile despre 'impunerea căsătoriei homosexuale'

Comisarul european pentru economie digitală și societate digitală, Gunther Oettinger, și-a prezentat, joi, scuze publice față de declarațiile pe care le-a făcut recent despre căsătoriile între persoanele de același sex, considerând că acele cuvinte folosite în discursurile sale au fost prost alese.

"Am avut timp de reflecție și am ajuns la concluzia că acele cuvinte pe care le-am folosit în discursurile mele au fost prost alese și au rănit acele persoane. De aceea, doresc să-mi prezint scuzele pe această cale. Nu am dorit să fiu lipsit de respect. Am vorbit în acel moment în mod deschis. Nu am citit un discurs de pe foaie. Cum se spune în germană, am vorbit din suflet, mi-am spus oful. Ce am vrut eu să fac a fost să dau un semnal de trezire publicului din Germania și să atrag atenția supra faptului că dacă noi ne concentrăm doar asupra unor interne, cum ar fi vârsta de pensionare sau programul de lucru, pierdem din vedere toată dezbaterea globală legată de competitivitate (...). Am spus mereu că sunt un liberal convins și asta de decenii întregi. Consider că sfera privată ține de fiecare persoană în parte și fiecare poate decide în privat ce fel de familie vrea să-și întemeieze. Am fost întotdeauna dispus să sprijin căsniciile între persoanele de același sex și am spus că aceste dezbateri cu privire la familie nu au voie să acopere alte discuții importante din societate. Totodată, aceste dezbateri nu au voie să reprezinte o piedică în capacitatea de acțiune la nivel european. În calitatea de comisar european, nu îmi permit ingerințe în deciziile luate de politicul intern al unei țări", a subliniat Oettinger într-un briefing de presă susținut la Palatul Victoria.

Comisarul european a precizat, totodată, referitor la opinia sa despre China, că "această țară este un partener important, dar și un competitor foarte puternic".

"Am vrut să atrag atenția asupra faptului că noi, în Europa, nu avem voie să ne culcăm pe o ureche sau să tragem un pui de somn, în timp ce alții sunt mai competitivi. Am dat și un exemplu — acordul CETA, care arată cum o întreagă regiune își poate pierde credibilitatea. Atunci, noi trebuie să acordăm mai multă atenție acestui domeniu. După cum am mai spus în nenumărate ocazii și discursuri, am un respect profund pentru economia chineză. Consider că această țară este un partener important, dar, totodată, și un competitor foarte puternic. În relația cu China este nevoie de condiții egale, astfel încât noi să avem acces la piața chineză și invers. Este nevoie de discuții în acest sens", a menționat comisarul european.

Invitat săptămâna trecută la o reuniune a mediului de afaceri din Hamburg, comisarul Gunther Oettinger — care va prelua postul de comisar european pentru buget, în urma demisiei bulgăroaicei Kristalina Gheorghieva — a susținut un discurs din care o parte a fost înregistrată video de către unul dintre participanți , imaginile fiind difuzate sâmbătă de ediția electronică a publicației "Der Spiegel".

Într-o secvență, oficialul povestește că a primit miniștri chinezi toți 'pieptănați de la stânga la dreapta cu cremă neagră'. Cel care l-a înregistrat pe ascuns spune că a început să filmeze după ce Gunther Oettinger a vorbit despre riscul de a vedea 'escrocii' și pe cei cu ochii 'oblici' profitând de incapacitatea Europei de a încheia acorduri de liber schimb.

Întrebat apoi de publicația "Die Welt", comisarul european s-a apărat afirmând că 'a fost o expresie colocvială care nu înseamnă nicidecum lipsă de respect față de China'.

În același discurs, Oettinger îl caracterizează drept un 'populist light' pe Horst Seehofer, președintele Uniunii Creștin-Sociale (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creștin-Democrate (CDU) condusă de cancelarul Merkel și din care face și el parte.

Gunther Oettinger critică în discurs 'impunerea căsătoriei homosexuale'. Referirea sa vine în contextul unor dezbateri pe acest subiect care se desfășoară în prezent în Germania, țară unde căsătoria între persoanele de același sex nu este permisă.

Această poziție a stârnit o reacție și din partea Federației germane a comunității LGBT, care i-a cerut comisarului Oettinger să prezinte scuze și i-a transmis că 'un comisar european trebuie să poată apăra cu credibilitate valorile europene ale nediscriminării, nu să răspândească prejudecăți rasiste și homofobe'.

Sâmbătă, AFP nota că discursul comisarului european a stârnit un val de reacții negative din partea unor politicieni și asociații antirasiste, care consideră că astfel de declarații nu corespund valorilor europene și nu ar trebui susținute de un reprezentant al executivului comunitar.

De asemenea, asociația franceză SOS Racisme le-a cerut președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cancelarului german, Angela Merkel, să 'adopte sancțiuni corespunzătoare față de acest comportament nedemn pentru un membru al Comisiei'.

Joi, comisarul european Gunther H. Oettinger a participat la Forumul Internațional România Digitală — Industrie 4.0, organizat la Palatul Victoria.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?