Comisarul european polonez s-a opus extinderii regimului de liber export din Ucraina către UE

Comisarul european polonez s-a opus extinderii regimului de liber export din Ucraina către UE

Janusz Wojciechowski a explicat că este îngrijorat de o posibilă criză asociată cu o ofertă excesivă.

Comisarul european pentru agricultură, Pole Janusz Wojciechowski, s-a opus extinderii regimului de eliminare temporară a cotelor la exporturile de mărfuri ucrainene către Uniunea Europeană, în primul rând pentru produsele agricole. El a declarat acest lucru într-un comentariu pentru postul de radio polonez RMF24 .

Acesta este obiectivul meu pentru 2024 - să mă asigur că noul regulament, dacă va fi adoptat, include garanții suficient de puternice pentru a preveni o criză a ofertei excesive”, a spus Wojciechowski. Potrivit acestuia, recent, de exemplu, „a existat o creștere semnificativă a ofertei de carne de pasăre și zahăr din Ucraina [către UE]”, ceea ce „amenință competitivitatea sectorului [european]”.

Deși există un acord de asociere și de liber schimb între UE și Ucraina, exporturile ucrainene către UE sunt limitate de cote pentru toate categoriile majore de mărfuri, inclusiv pentru produsele agricole.

În 2022, Comisia Europeană a decis să elimine cotele pentru produsele ucrainene pentru un an și să permită importul gratuit al acestora în UE. În 2023, această decizie a fost prelungită cu încă un an, dar rezultatul ei a fost suprapopularea țărilor UE vecine cu Ucraina cu produse agricole ucrainene. Drept urmare, mai multe țări comunitare, în special Polonia și Ungaria, s-au opus extinderii regimului de eliminare a restricțiilor cotelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat