Comisia 1 din CSM și-a însușit proiectul OUG privind interceptările; punctul de vedere, transmis MJ (surse)

Comisia 1 din CSM și-a însușit proiectul OUG privind interceptările; punctul de vedere, transmis MJ (surse)

Comisia 1 din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și-a însușit proiectul de OUG privind interceptările, iar punctul de vedere cu observații a fost transmis Ministerului Justiției, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Aceleași surse au susținut că proiectul de OUG a fost discutat în Comisia 1 din cadrul CSM, alcătuită din mai mulți membri ai Consiliului, fiind însușit textul actului normativ. Punctul de vedere a fost înaintat la Ministerul Justiției, împreună cu câteva observații minore, de formă, și care nu vizează fondul modificărilor, au adăugat sursele citate.

Potrivit acestora, în cadrul analizei, Comisia CSM a avut și o opinie exprimată de Direcția Legislație din cadrul instituției.

Sursele au mai spus că actul normativ va fi înaintat și Plenului CSM, pentru a emite avizul consultativ.

Plenul CSM are ședință programată pentru 17 martie.

Un draft de proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, elaborat după decizia CCR privind interceptările, prevede că procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției. Pentru realizarea activităților, se arată în proiect, procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializați din cadrul poliției folosesc nemijlocit sistemele tehnice și proceduri adecvate, de natură să asigure integritatea datelor și informațiilor colectate.

Potrivit proiectului, furnizorii de rețele publice de comunicații electronice sau furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului sau de orice tip de comunicare ori de servicii financiare sunt obligați să colaboreze cu procurorul, organele de cercetare penală sau lucrătorii specializați din cadrul poliției, în limitele competențelor acestora, pentru punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică.

De asemenea, se prevede în proiectul de OUG, semestrial sau ori de câte ori este nevoie, președintele sau unul dintre judecătorii anume desemnați de către acesta verifică modul de punere în aplicare în cadrul Centrului Național de Interceptare a Comunicațiilor a supravegherilor tehnice realizate de organele de urmărire penală.

Totodată, Ministerul Public este autorizat să dețină și să folosească mijloace adecvate pentru obținerea, verificarea, prelucrarea, stocarea și descoperirea informațiilor privitoare la infracțiunile date în competența parchetelor, în condițiile legii.

De asemenea, în proiect se prevede completarea legii referitoare la organizarea și funcționarea SRI. Astfel, modificările vizează că pentru relația cu furnizorii de comunicații electronice destinate publicului, Centrul National de Interceptare a Comunicațiilor este desemnat cu rolul de a obține, prelucra și stoca informații în domeniul securității naționale. În același timp, se prevede în draft, ''la cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit și distinct al acestora la sistemele tehnice, în scopul executării supravegherii tehnice''. Condițiile concrete de acces la sistemele tehnice al organelor judiciare se stabilesc prin protocoale de cooperare, mai prevede proiectul de OUG.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…