Comisia Europeană a aprobat prefinanţări de două miliarde de euro pentru 12 state membre, inclusiv pentru România

Comisia Europeană a aprobat prefinanţări de două miliarde de euro pentru 12 state membre, inclusiv pentru România

Comisia Europeană a aprobat, luni, plata a peste două miliarde de euro în cadrul rezervei de ajustare la Brexit către un grup de 12 state membre, printre care se numără şi România, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Această decizie va pune la dispoziţie o sumă totală de 819,2 milioane euro până la sfârşitul lunii martie 2022, iar restul până în aprilie 2023.

În cazul României, va fi pusă la dispoziţie suma de 13,396 milioane de euro până la sfârşitul lunii martie 2022, iar restul de aproximativ 20,7 milioane de euro până în aprilie 2023.

Această finanţare va ajuta economiile statelor membre să atenueze impactul negativ al Brexitului asupra economiilor şi regiunilor lor prin acordarea de sprijin regiunilor, sectoarelor economice şi întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi prin crearea de locuri de muncă şi protejarea acestora, cu ajutorul unor măsuri cum ar fi şomajul tehnic, recalificarea şi formarea.

"Brexit a avut un impact negativ asupra vieţii multor persoane din UE. Rezerva de ajustare la Brexit a fost instituită şi adoptată în timp record pentru a ajuta statele membre să atenueze consecinţele negative economice, sociale şi teritoriale ale Brexitului. Acum depinde de statele membre să utilizeze în mod optim fondurile disponibile pentru a sprijini regiunile, comunităţile locale, cetăţenii şi întreprinderile mici şi mijlocii să îşi diversifice activitatea, să îşi menţină locurile de muncă şi să recalifice forţa de muncă acolo unde este necesar", a declarat comisarul pentru Coeziune şi Reforme, Elisa Ferreira.

Tranşa de prefinanţare din cadrul rezervei de ajustare la Brexit va fi alocată următoarelor state membre: Belgia, Estonia, Spania, Franţa, Croaţia, Letonia, Malta, Ţările de Jos, Austria, Portugalia, România şi Suedia.

Statele membre pot utiliza finanţarea până la 31 decembrie 2023 pentru a acoperi cheltuielile suportate şi plătite începând cu 1 ianuarie 2020.

Comisia este pregătită să prelucreze rapid deciziile privind rezerva de ajustare la Brexit pentru celelalte state membre, pentru a se asigura că acestea pot primi sprijin din rezervă şi invită celelalte state membre să notifice fără întârziere Comisia în temeiul articolului 14 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul privind rezerva de ajustare la Brexit.

Rezerva de ajustare la Brexit, cu un cuantum de 5,4 miliarde euro, a fost instituită pentru a sprijini toate statele membre, acordând prioritate celor mai puternic afectate. Contribuţia financiară din rezervă pentru un stat membru va fi executată în cadrul gestiunii partajate. Aceasta nu necesită o programare sau o planificare avansată a măsurilor şi oferă flexibilitate în punerea în aplicare, în conformitate cu principiul subsidiarităţii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina