Comisia Europeană alocă 47 de milioane de euro pentru construirea şi echiparea unui spital de urgenţă în Cluj

Comisia Europeană alocă 47 de milioane de euro pentru construirea şi echiparea unui spital de urgenţă în Cluj

Comisia Europeană a aprobat o investiţie de 47 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru construirea şi echiparea unui spital de urgenţă în Cluj, România, de care vor beneficia cetăţenii din regiunea Nord-Vest, predominant rurală, se arată într-un comunicat publicat luni de Executivul comunitar.

Proiectul se referă la un spital cu aproape 850 de paturi, cu echipamente de un nivel tehnologic ridicat, pentru a asigura o calitate mai bună a îngrijirii de urgenţă şi acces la servicii medicale care salvează vieţi. Spitalul va oferi îngrijire de nivel secundar şi terţiar, dar şi îngrijiri medicale de bază şi servicii de bază, cum ar fi chirurgie generală şi medicină internă.

Spitalul va aparţine de o reţea de spitale regionale de urgenţă, care vor îmbunătăţi sistemul de sănătate din România şi vor asigura o abordare multidisciplinară în cazul tratării cazurilor complexe. Mai mult, acest proiect va spori accesul la sistemul de îngrijire a sănătăţii pentru oamenii care locuiesc în zonele rurale sau în cele defavorizate.

De asemenea, va ajuta la asigurarea unor diagnostice şi tratamente timpurii şi, prin urmare, va ajuta la reducerea ratei mortalităţii şi a dizabilităţilor pe termen lung.

Nu în ultimul rând, spitalul va fi un mediu de lucru atractiv pentru doctori şi asistente, ajutând la contracararea exodului de personal medial din regiune.

Proiectul ar urma să devină operaţional în 2026, informează Comisia Europeană.

"O calitate mai bună a vieţii cetăţenilor, indiferent unde locuiesc ei, este prioritatea de bază a politicii de coeziune a UE. Permiţând asigurarea de servicii adecvate tuturor pacienţilor, inclusiv a celor care locuiesc în zone rurale izolate, acest proiect contribuie la obiectivul de a nu lăsa pe nimeni în urmă în domeniul sănătăţii, ceea ce este important în special în timpul unei pandemii globale", a afirmat comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria