Comisia Europeană aprobă un ajutor de 47,4 milioane de euro pentru crescătorii de porci şi păsări din România

Comisia Europeană aprobă un ajutor de 47,4 milioane de euro pentru crescătorii de porci şi păsări din România

Comisia Europeană a anunţat joi că a aprobat două scheme de ajutor introduse de România, cu un buget total de aproximativ 229,4 milioane lei (47,7 milioane euro) destinate sprijinirii companiilor active în sectoarele creşterii porcilor şi păsărilor, care au fost afectate de pandemia de coronavirus.

Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, cele două scheme, care au fost aprobate în temeiul Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat, prevăd un ajutor de 24,7 milioane euro (aproximativ 119,6 milioane lei) pentru sectorul creşterii porcilor şi 22,7 milioane euro (aproximativ 109,8 milioane lei) pentru sectorul creşterii păsărilor.

Sprijinul public va fi furnizat sub forma unor granturi directe.

Obiectivul celor două scheme este acela de a ajuta companiile active în sectoarele creşterii păsărilor şi porcilor prin furnizarea de lichidităţi respectivelor societăţi comerciale, permiţându-le astfel să îşi continue activităţile şi să păstreze locurile de muncă.

De aceste scheme de ajutor ar urma să beneficieze peste 1.000 de companii active în fiecare din cele două sectoare.

Comisia a constatat că schemele sunt conforme cu condiţiile care prevăd, în Cadrul temporar, în special că: subvenţiile directe nu vor depăşi 100.000 de euro per societate care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol primar şi că schema se va aplica până la 31 decembrie 2020.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în Cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsurile în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

La finele lunii august, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a informat că crescătorii din sectorul suin vor beneficia de o schemă de ajutor de stat, în valoare de 119,5 milioane de lei, pentru compensarea pierderilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, în perioada 1 martie - 1 iulie 2020. Schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin a fost aprobată printr-o ordonanţă de urgenţă.

Schemele de ajutor de stat se aplică pe întreg teritoriul României şi nu se cumulează cu alte ajutoare de stat sau ajutoare de minimis cu aceleaşi costuri eligibile identificabile.

Acestea se notifică la Comisia Europeană în temeiul articolului 108 alineatul (3) din Tratatul privind Funcţionarea Uniunii Europene. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…