Comisia Europeană consideră chestiunea independenței Cataloniei o problemă internă a Spaniei

Comisia Europeană consideră chestiunea independenței Cataloniei o problemă internă a Spaniei

Comisia Europeană a evitat joi din nou să se pronunțe în chestiunea referendumului ilegal de autodeterminare convocat de parlamentul regional al Cataloniei, reafirmând că executivul comunitar își menține poziția deja exprimată, și anume de a considera această chestiune o problemă internă a Spaniei, informează agenția EFE.

Întrebată de acest subiect, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Mina Andreeva, a făcut trimitere la declarația miercuri de purtătorul de cuvânt șef al acestei instituții, Margaritis Schinas.

''Poziția noastră este bine cunoscută, nu s-a schimbat. Nu avem poziții, nici opinii, nici comentarii asupra chestiunilor care afectează ordinea constituțională a statelor membre'' ale UE, a indicat Schinas.

Însă la Parlamentul European, președintele acestuia, Antonio Tajani, a mers puțin mai departe și a spus că 'orice acțiune împotriva Constituției unui stat membru este o acțiune împotriva cadrului legal al Uniunii Europene', dar a menționat și el că ''problemele constituționale spaniole sunt o afacere a autorităților și poporului spaniol''.

Președintele Parlamentului European a amintit în acest context că, așa cum a mai precizat și Comisia Europeană în alte situații, ''dacă un teritoriu al unui stat membru încetează să mai facă parte din respectivul stat, devenind o entitate independentă, Tratatele europene nu se vor mai aplica în acel teritoriu''.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Totul a fost o minciună” / Consilier OMS apropiat de Biden susţine brusc ideea că virusul provine din laborator

2 Călin Georgescu, cenzurat pe youtube

3 Imagini cu palatul de neam prost în care locuiește Victor Ciorbea / Acum se războiește în Justiție cu foștii pri…

4 Cât a plătit o tânără din Marea Britanie pentru un palton și câteva bluze comandate online din UE, după Brexit

5 Așa o fi?