Comisia Europeană denunţă legea poloneză privind media

Comisia Europeană denunţă legea poloneză privind media

Comisia Europeană a denunţat joi "semnalul negativ' pentru libertatea presei dat de votarea unei legi controversate privind media în Polonia, relatează AFP.

"Proiectul de lege polonez privind radiodifuziunea trimite un semnal negativ. Avem nevoie de o lege privind libertatea media în întreaga UE pentru a apăra libertatea media şi a susţine statul de drept", a reacţionat vicepreşedinta executivului din Bruxelles Vera Jourova într-un comentariu postat pe contul său de Twitter.

"Pluralismul media şi diversitatea opiniilor sunt lucruri pe care democraţiile puternice le consideră binevenite şi nu împotriva cărora luptă", a adăugat ea.

Legea privind media, aşa-numită "Lex TVN", votată miercuri de parlament a fost criticată de opoziţia poloneză, care o consideră o consideră o ameninţare pentru libertatea presei şi apreciază că va afecta relaţiile cu SUA.

Coaliţia la putere din Polonia s-a destrămat din cauza acestei legi, odată cu plecarea partidului Acord. Textul a fost adoptat însă cu 228 de voturi pentru şi 216 împotrivă, cu aportul sufragiilor unui grup anti-sistem, Kukiz 15.

Potrivit partidului la putere Lege şi justiţie (PiS), această lege este necesară pentru a împiedica puterile străine ostile să preia controlul asupra difuzorilor în Polonia. Legea le interzice societăţilor non-europene să deţină mai mult de 49% dintr-o media poloneză.

Aceasta ar putea forţa în special grupul american Discovery să vândă mare parte din participaţia sa în reţeaua de televiziune privată poloneză TVN, adesea critică faţă de guvernul conservator.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a declarat miercuri seară "profund preocupat" de votarea acestei legi.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

2 Şeful spionajului militar ucrainean: Eliberarea peninsulei Crimeea va începe în primăvara anului viitor. Nu există altă opțiune

3 VIDEO „Niciodată în viața mea nu am văzut oameni treji în taberele de instrucție militară” - Un general în retragere, despre imaginile cu ruși beți cr…

4 VIDEO Explozii puternice în Crimeea, la o bază aeriană rusească. Rușii spun că un avion ar fi derapat și a luat foc

5 Cele trei nume luate în considerare de PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează