Comisia Europeană: „Este momentul să-i spunem bun venit României în Schengen. Așteptarea a fost prea lungă”

Comisia Europeană: „Este momentul să-i spunem bun venit României în Schengen. Așteptarea a fost prea lungă”

Statele membre trebuie să ia "decizia istorică și în interesul tuturor" de a accepta România, Bulgaria și Croația în spațiul Schengen, a declarat miercuri comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson.

Comisia EuropeanăFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Ea a spus - la finalul Colegiului Comisarilor - că România, Bulgaria și Croația sunt pe deplin pregătite pentru a intra în spațiul Schengen, arătând că așteptarea a fost prea lungă.

  • "Este momentul să mai intre încă 3 state, pentru un spațiu Schengen mai puternic cu România, Bulgaria și Croația. E momentul să le spunem bine ați venit (...)
  • Mă aștept de la statele membre să ia această decizie importantă, istorică și în intersul nostru, al tuturor", a afirmat comisarul european, subliniind că cele trei state au dat dovezi solide că au îndeplinit condițiile tehnice pentru aderarea la Schengen.

"Un spațiu Schengen lărgit, fără controale la frontierele interne, va face Europa mai sigură"

În documentul adoptat la finalul reuniunii de joi a Colegiului Comisarilor, Comisia Europeană solicită Consiliului "să ia fără întârziere deciziile necesare pentru a permite Bulgariei, României și Croației să participe pe deplin la spațiul Schengen".

Comisia face un bilanț al "rezultatelor solide ale celor trei state membre în ceea ce privește aplicarea normelor Schengen":

  • "De ani de zile, aceste state membre au contribuit în mod semnificativ la buna funcționare a spațiului Schengen, inclusiv în timpul pandemiei și, mai recent, atunci când s-au confruntat cu consecințele fără precedent ale războiului din Ucraina. (...)
  • A deveni parte integrală a spațiului Schengen este o cerință pentru aceste state membre și, prin urmare, ar trebui să li se permită să facă asta, având în vedere că îndeplinesc condițiile.
  • Un spațiu Schengen lărgit, fără controale la frontierele interne, va face Europa mai sigură - printr-o protecție consolidată a frontierelor noastre externe comune și printr-o cooperare polițienească eficientă -, mai prosperă - prin eliminarea timpului pierdut la frontiere și facilitând contactele între oameni și afaceri - și mai atractivă - prin extinderea semnificativă a celei mai mari zone comune din lume fără controale la frontierele interne".

În ceea ce privește România, Comisia Europeană arată că are un "management puternic" la frontiere, prin supraveghere și controale sistematice, precum și cooperarea polițienească internațională. "Lupta împotriva migrației ilegale și a traficului de ființe umane sunt două priorități în care România este activă".

Decizia privind aderarea României la chengen ar urma să fie luată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) în 8 decembrie.

Reamintim că România se confruntă cu opoziția Olandei și, mai nou, și cu cea a Suediei, al cărei Parlament a dat un vot negativ primirii țării noastre în spațiul Schengen.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”