Comisia Europeană: Polonia trebuie să garanteze organizarea unor alegeri parlamentare libere şi corecte

Comisia Europeană: Polonia trebuie să garanteze organizarea unor alegeri parlamentare libere şi corecte

Comisia Europeană a transmis miercuri că Varşovia trebuie să asigure alegeri "libere şi corecte", în contextul în care Polonia este blocată într-o criză politică în legătură cu scrutinul prezidenţial ce urma să aibă loc duminică, dar a cărui dată este neclară, potrivit Reuters.

Preşedinta CE, Ursula von der Leyen, a discutat în cadrul executivului comunitar de la Bruxelles despre "importanţa unor alegeri prezidenţiale libere şi corecte în Polonia, în contextul crizei coronavirusului", a spus un purtător de cuvânt al CE într-o conferinţă de presă.

În contextul unor dispute în cadrul coaliţiei de guvernare conduse de partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), care a propus un vot prin corespondenţă din cauza pandemiei de coronavirus, nu este clar dacă, la ce dată şi cum se va desfăşura exact scrutinul prezidenţial din Polonia.

Varşovia nu poate exclude varianta alegerilor legislative anticipate în cazul agravării crizei politice generate de organizarea scrutinului prezidenţial programat în luna mai, a declarat miercuri Michal Dworczyk, şeful de cabinet al premierului polonez.

Senatul polonez a respins marţi o propunere a guvernului privind desfăşurarea scrutinului prezidenţial la 10 mai prin corespondenţă din cauza pandemiei de COVID-19, ceea ce a constituit o lovitură dată partidului PiS, dar era o decizie aşteptată.

Ultimul cuvânt asupra alegerilor prezidenţiale îl va avea camera inferioară a parlamentului, unde PiS are o majoritate fragilă. Unii dintre parlamentarii parteneri de coaliţie ai PiS se pronunţaseră anterior împotriva organizării alegerilor prezidenţiale în luna mai. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”