Comisia Europeană prezintă un plan de investiții în valoare de 35 de miliarde de euro pentru a ajuta Grecia

Comisia Europeană prezintă un plan de investiții în valoare de 35 de miliarde de euro pentru a ajuta Grecia

Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan de investiții în valoare de 35 de miliarde de euro până în 2020, în ideea de a ajuta la relansarea economiei Greciei, cu condiția îndeplinirii măsurilor convenite la summitul european, informează executivul comunitar.

'Reformele convenite la summitul euro sunt absolut necesare pentru creștere economică și locuri de muncă, însă trebuie însoțite de investiții ambițioase. Fondurile structurale și investițiile europene pot canaliza investiții de peste 20 de miliarde de euro în 2014 — 2020 în beneficiul Greciei și poporului grec', a declarat comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu.

'Comisia Europeană poate mobiliza peste 35 de miliarde de euro de la bugetul UE pentru a sprijini creșterea economică, crearea de locuri de muncă și investițiile în Grecia. De unul singur, acest sprijin nu va fi suficient pentru a asigura o relansare de durată. Are nevoie de sprijinul unor reforme fundamentale care să rezolve slăbiciunile structurale ale economiei Greciei', a declarat, la rândul său, vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Ca o măsură excepțională, având în vedere situația unică a Greciei, Comisia a propus să îmbunătățească imediat lichiditatea, astfel încât proiectele să poată fi în continuare finanțate în cadrul perioadei de programare 2007 — 2013. Una dintre măsuri vizează eliberarea anticipată a ultimelor 5% din restul plăților UE, care în mod normal sunt reținute până la închiderea programelor. În acest fel, va fi creat imediat un plus de lichiditate în valoare de aproximativ 500 milioane de euro, bani care pot fi utilizați pentru reluarea finanțării pentru investițiile care susțin creșterea economică și crearea de locuri de muncă.

De asemenea, Comisia a propus majorarea cu 7% a pre-finanțării inițiale pentru programele pentru 2014 — 2020 în Grecia, generând astfel o sumă suplimentară de un miliard de euro care poate fi utilizată pentru lansarea proiectelor cofinanțate în cadrul politicii de coeziune.

Grecia beneficiază deja de un tratament preferențial. Programele grecești finanțate cu fonduri UE în 2007 — 2013 au primit un procentaj mai mare de finanțare de la UE. În multe cazuri, UE plătește pentru 95% din valoarea totală a costurilor investiției, spre deosebire de maximul de 85% care se aplică în mod normal.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a exprimat speranța că Parlamentul European și statele membre își vor face la rândul lor datoria pentru ca acești bani să poate fi eliberați rapid. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Și cu asta și-a tras-o Cherecheș?

2 VIDEO Președintele PSD al Camerei Deputaților, Alfred Simonis: „Futu-ți morții mă-tii să-ți fut! Băga-mi-aș pula-n mă-ta, îți sparg dinții, ascultă ce…

3 Priviți, China a înconjurat Rusia fără ca aceasta să mai opună rezistență

4 Primele semne? / Signa Group, un mare dezvoltator imobiliar austriac a depus o cerere de faliment pentru filiala din Germania

5 „Ești o escroacă! Minți lumea pentru 500 de euro! Marș!” / Vica Blochina și Oana Roman, scandal cu vorbe grele din cauza unui ceai