Comisia Europeană propune o schemă de program de lucru redus la nivelul UE pentru a evita concedierile, urmând ca o parte din salariul angajaților să fie suportată de stat/Modelul a fost aplicat de Germania în timpul crizei din 2008

Comisia Europeană propune o schemă de program de lucru redus la nivelul UE pentru a evita concedierile, urmând ca o parte din salariul angajaților să fie suportată de stat/Modelul a fost aplicat de Germania în timpul crizei din 2008

Comisia Europeană a propus miercuri o nouă schemă de program de lucru redus la nivelul UE, schemă care va fi sprijinită de stat, pentru a ajuta oamenii să îşi păstreze locurile de muncă într-un moment în care pandemia de coronavirus afectează economiile din blocul comunitar, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Schema este în mod clar copiată după programul ”Kurzarbeit” care funcţionează în Germania şi în conformitate cu care Guvernul de la Berlin plăteşte o parte din salariul unui angajat astfel încât companiile să nu elimine locuri de muncă în perioadele în care economia încetineşte. Conform programului de muncă redusă, sau „Kurzarbeit”, introdus pentru prima dată în perioada crizei financiare din 2008, companiile pot solicita ajutoare de la stat pentru a acoperi costurile care apar din păstrarea angajaţilor care lucrează un program mai scurt.

„Companiile plătesc salarii angajaţilor lor chiar dacă, în prezent, nu fac bani. Europa vine acum în sprijinul lor cu o nouă iniţiativă”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj video. „Programul este destinat să ajute Italia, Spania şi toate celelalte state care au fost grav lovite. Şi va face acest lucru graţie solidarităţii celorlaltor state membre”, a spus Ursula von der Leyen, adăugând că schema va fi garantată de toate statele membre UE, fără a dezvălui cum anume va fi finanţată.

Uniunea Europeană se pregăteşte pentru o recesiune severă şi creşterea şomajului. Măsurile de carantină introduse pe întreg continentul au dus la închiderea restaurantelor şi magazinelor, iar producţia s-a oprit.

Conform datelor publicate miercuri de Eurostat, în luna februarie 2020, chiar înainte de declararea pandemiei de coronavirus, rata şomajului a coborât la 7,3%, acesta fiind cel scăzut nivel de după criza financiară mondială din 2008. În Uniunea Europeană, rata şomajului a rămas stabilă la 6,5% în luna februarie 2020.

Cu toate acestea, analiştii cred că o creştere a şomajului este inevitabilă, având în vedere că începând din luna martie în Europa au început să fie introduse măsuri de izolare pentru a împiedica răspândirea pandemiei de coronavirus.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…