Comisia Europeană propune soluţia lui Ceauşescu: raţionalizarea gazului. Care este planul CE şi de ce s-a opus Spania

Comisia Europeană propune soluţia lui Ceauşescu: raţionalizarea gazului. Care este planul CE şi de ce s-a opus Spania

Comisia Europeană propune reducerea consumului de gaze cu 15% în toate cele 27 de state membre, argumentând că o economie făcută vara ne poate ajuta să depăşim necesarul din iarnă, în contectul crizei energetice provocate de războiul din Ucraina, deşi măsura ar urma să se aplice în perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023.

Propunerea Comisiei seamănă izbitor cu cea aplicată în ultimii ani ai regimului Ceauşescu, când românii erau nevoiţi să stea zilnic câteva ore în frig şi pe întuneric, pentru că se oprea alimentarea cu energie electrică şi agent termic către consumatorii casnici, pentru ca România să poată face economii în vederea achitării integrale a datoriei externe.

„Toţi consumatorii, administraţiile publice, gospodăriile, proprietarii de clădiri publice, furnizorii de energie electrică şi industria pot şi trebuie să ia măsuri pentru a economisi gaze. De asemenea, Comisia va accelera lucrările privind diversificarea aprovizionării, inclusiv achiziţionarea în comun de gaze naturale pentru a consolida posibilitatea ca UE să se aprovizioneze cu gaze din alte surse”, a informat CE, precizând că propunerea va fi discutată de miniştrii UE în cadrul unui summit extraordinar pe tema energiei pe 26 iulie.

„Alertă la nivelul Uniunii”

Noul regulament ar oferi Comisiei posibilitatea de a declara, după consultare cu statele membre, o „alertă la nivelul Uniunii” privind securitatea aprovizionării, ceea ce ar impune o reducere obligatorie a cererii de gaze pentru toate statele membre.

Alerta la nivelul Uniunii poate fi declanşată atunci când există un risc considerabil de penurie de gaze sau o cerere neobişnuit de mare de gaze. Statele membre trebuie să îşi actualizeze planurile naţionale de urgenţă până la sfârşitul lunii septembrie pentru a arăta modul în care intenţionează să îndeplinească obiectivul de reducere şi trebuie să raporteze Comisiei la fiecare două luni cu privire la progresele înregistrate.

Statele membre care solicită furnizarea de gaze în regim de solidaritate vor trebui să demonstreze măsurile pe care le-au luat pentru a reduce cererea pe plan intern.

Planul Uniunii

Pentru a ajuta statele membre să realizeze reducerile necesare ale cererii de gaze, Comisia a adoptat un Plan european de reducere a cererii de gaze, care se axează pe înlocuirea gazului cu alţi combustibili şi pe economiile globale de energie în toate sectoarele.

„Prin înlocuirea gazului cu alţi combustibili şi prin economisirea de energie în această vară, se pot stoca mai multe rezerve de gaze pentru iarnă. Luarea de măsuri în prezent va reduce impactul negativ asupra PIB-ului, prin evitarea unor acţiuni neplanificate într-o situaţie ulterioară de criză”, a informat CE.

Concret, Comisia propune statelor să acorde prioritate trecerii la surse regenerabile de energi, considerând însă că „trecerea la utilizarea de cărbuni, petrol sau energie nucleară poate fi necesară ca măsură temporară, atât timp cât se evită dependenţa de carbon pe termen lung”.

O altă propunere a CE este reducerea încălzirii şi răcirii, în special în clădirile exploatate de autorităţile publice.

Spania se opune

Guvernul spaniol nu sprijină propunerea Comisiei Europene (CE) de reducere a consumului de gaze cu 15%, a anunţat miercuri poziţia ţării sale, Teresa Ribera, viceprim-ministru, ministrul tranziţiei ecologice şi provocărilor demografice din Spania.

„Spania va fi solidară cu restul Europei, dar solidaritatea noastră este mult mai utilă dacă ne putem folosi infrastructura pentru a putea furniza gaz în restul Europei, dar nu în detrimentul consumatorilor rezidenţiali şi industriali care deja de mult timp plătesc facturi foarte mari”, a adăugat ea.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…