Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Comisia Europeană și-a îmbunătățit estimările privind avansul economiei românești în 2016 la 5,2%

Comisia Europeană a revizuit în urcare cu un punct procentual, la 5,2%, estimările referitoare la creșterea economiei românești în acest an, avansul urmând să încetinească la 3,9% în 2017 și să ajungă la 3,6% în 2018, conform previziunilor economice de toamnă publicate miercuri.

Estimările au fost revizuite în urcare față de previziunile din primăvară, când Executivul comunitar estima că economia românească va înregistra un avans de 4,2% în 2016 și unul de 3,7% în 2017.

"Creșterea reală a PIB este în prezent una din cele mai mari din UE și este preconizat să rămână robustă în următorii ani, sprijinită de relaxarea fiscală și majorările de salarii. Inflația este de așteptat să crească pe măsură ce efectele precedentelor reduceri de taxe vor dispărea. Deficitul guvernamental este estimat să crească considerabil din cauza reducerilor de taxe și majorărilor de salarii în sectorul public", se arată în raportul CE.

În ceea ce privește deficitul public, CE se așteaptă ca politicile pro-ciclice să ducă la creșterea semnificativă a acestui indicator din cauza reducerilor de taxe și a majorării cheltuielilor. Conform noilor estimări, deficitul public ar urma să crească în 2016 până la 2,8% din PIB, de la 0,8% din PIB în 2015, urmând să continue să se deterioreze până la 3,2% din PIB în 2017 și să rămână la acest nivel și în 2018, plecând de la ipoteza că politicile nu vor modifica.

"Această prognoză nu ia în calcul noile inițiative legislative care sunt analizate în prezent de Parlament. Acestea includ o creștere semnificativă a pensiilor, o reducere de 5% a contribuțiilor sociale și eliminare a aproximativ 100 de taxe și impozite. Aceste inițiative reprezintă principalul risc în jos la adresa prognozei fiscale" avertizează Comisia Europeană.

Potrivit prognozelor CE, deficitul de cont curent al României ar urma să se dubleze în acest an, ajungând la 2,2% din PIB, de la 1,1% din PIB în 2015. Deficitul de cont curent va continua să crească în următorii doi ani la 2,6% din PIB în 2017 și 2,8% din PIB în 2018.

În ceea ce privește inflația, CE estimează că aceasta va ajunge la minus 1% în 2016, față de minus 0,4% cât estima în primăvară. În schimb, prognoza de inflație pentru 2017 a CE a fost revizuită semnificativ în sus până la 1,8%, de la minus 0,6% în primăvară, Executivul comunitar apreciind că presiunile inflaționiste se acumulează ca urmare a dispariției efectelor precedentelor reduceri de taxe, a cererii interne solide și a creșterii salariilor. În consecință, în 2018 inflația medie anuală în România ar urma să ajungă la 2,9%, față de 2,5% cât estima în primăvară.

La nivelul UE, previziunile de toamnă ale Comisiei mizează pe o creștere de 1,8% în acest an, neschimbat comparativ cu prognozele din primăvară, urmată de un avans de 1,6% în 2017, în scădere ușoară față de estimările din primăvară care indicau un avans de 1,8%. Potrivit Executivului comunitar, toate statele membre vor profita de actuala revenire însă este de așteptat ca această creștere să rămână inegală la nivelul întregii UE.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 RoMAFIA Discuție despre o ȘPAGĂ de 500.000 de euro în biroul lui Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor

2 BRRR! Au intervenit AMERICANII! Filmul contracronometru al salvării Sorinei și abuzul de pe aeroport. Amănunt…

3 Document Grindeanu, cu consiliera în Insulele Azore!

4 HOPA! Radu Tudor, Antena 3, o acuză pe Dăncilă de TRĂDARE în favoarea Rusiei! „Vă dați seama cine conduce Româ…

5 De ce candidează Dan Barna?

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Aproape aș locui în casa asta în stil gotic