Comisia juridică: Proiectele privind alegerea primarilor în două tururi şi interzicerea persoanelor condamnate de a candida la parlamentare, respinse

Comisia juridică: Proiectele privind alegerea primarilor în două tururi şi interzicerea persoanelor condamnate de a candida la parlamentare, respinse

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, raport de respingere pentru iniţiativele legislative ale PNL referitoare la alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi la interzicerea persoanelor care au suferit condamnări penale definitive de a candida la alegerile parlamentare.

Cele două proiecte, care au fost depuse în 2017, au fost respinse anterior de Senat.

Proiectul privind alegerea primarilor în două tururi prevede că "dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemnează în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin".

"La al doilea tur de scrutin participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj. În al doilea tur de scrutin este declarat primar candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate", mai prevede proiectul.

Cel de-al doilea proiect al PNL respins de deputaţii jurişti se referă la interzicerea persoanelor care au suferit condamnări penale definitive de a candida la alegerile parlamentare.

"Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, condiţiile prevăzute la art. 37 din Constituţia Romaniei, republicată, pentru a fi alese şi persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive", prevede proiectul.

Cele două proiecte urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria