Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009 va solicita din nou Parchetului o copie a dosarului

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile din 2009 va solicita din nou Parchetului o copie a dosarului

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 a decis prin vot, joi, să solicite din nou Parchetului General o copie a dosarului în care procurorii au făcut cercetări cu privire la posibilitatea fraudării acestor alegeri, dosar care a fost clasat.

 "S-a votat astăzi (n.r. — joi) să solicităm Secretariatului General al Guvernului detalii cu privire la destituirea și numirea de prefecți după ce domnul ministru Nica a fost demis. A mai fost votată o propunere, o revenire cu o solicitare către domnul Augustin Lazăr pentru a ne pune la dispoziție o copie după dosarul efectuat cu cercetările privind posibilitatea de fraudare a alegerilor din 2009, având în vedere poziția Consiliului Superior al Magistraturii, deciziile Curții Constituționale date în speță", a precizat președintele Comisiei de anchetă, Oana Florea, la Palatul Parlamentului.

Ea a adăugat că documentele din dosarul respectiv pot intra în posesia membrilor comisiei având în vedere faptul că aceștia nu intenționează să le dea publicității, ci doar să le folosească la concluziile ce vor fi puse în raportul final.

"Nu vrem să controlăm nici activitatea Parchetului, nici nu am avea cum. (...) Dacă avem indicii, documente sau probe depuse la comisia noastră cu privire la scrutin și la desfășurarea votului în 2009, date cu privire la ce s-a întâmplat în sufrageria domnului Oprea nu avem", a menționat ea.

Eugen Nicolicea, membru al comisiei de anchetă, a susținut că obiecțiile procurorului general cu privire la dosar nu au suport legal.

"Din răspunsul pe care ni l-a dat domnul Augustin Lazăr, din comunicatele de pe site-ul instituției și de pe Facebook-ul instituției am văzut obiecțiile domniei sale, iar comisia, prin adresa pe care a înaintat-o, a demontat punct cu punct toate obiecțiile, care sunt niște inovații ale domnului procuror general, foarte interesante, dar care nu au suport legal. CSM a dat dreptate comisiei în totalitate, a confirmat, și este scris negru pe alb, că nu ne-am depășit atribuțiile prin această solicitare", a spus Nicolicea.

Membrii comisiei au mai decis să îi solicite din nou ministrului Justiției "ca în virtutea colaborării loiale dintre instituții" să aibă o intervenție în care să clarifice această situație dintre Parchet și Parlament.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria