Comisia parlamentară turcă a aprobat aderarea Suediei la NATO

Comisia parlamentară turcă a aprobat aderarea Suediei la NATO

Comisia pentru Afaceri Externe a parlamentului turc a aprobat marţi protocolul de aderare a Suediei la NATO, după 19 luni de suspans, a declarat un deputat turc al opoziţiei, Utku Cakirozer (CHP), relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Suedia, Turcia, NATO. FOTO: Shutterstock

Textul acordului urmează să fie transmis Adunării Naţionale Plenare pentru intrarea definitivă a ţării scandinave în Alianţa Nord-Atlantică.

Momentul la care se va întâmpla acest lucru nu a fost încă precizat.

Amintim că Suedia a solicitat primirea în NATO în mai anul trecut, deodată cu Finlanda, după ce forţele ruse au invadat teritoriul ucrainean.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a obiectat atunci faţă de ambele demersuri, susţinând că statele nordice îi protejează pe cei pe care Turcia îi acuză de terorism şi aplică embargouri asupra comerţului cu armament. În aprilie, Turcia a susţinut candidatura Finlandei, însă a amânat acceptarea Suediei ca membră a alianţei.

Ankara a cerut guvernului de la Stockholm mai multe măsuri pentru interzicerea activităţii în Suedia a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizaţie teroristă şi de Statele Unite şi de Uniunea Europeană.

Suedia a reacţionat printr-un proiect de lege care incriminează apartenenţa la organizaţiile teroriste şi a eliminat restricţiile la exporturile de armament către Turcia, afirmând că şi-a îndeplinit astfel angajamentele luate printr-o înţelegere de anul trecut.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?