Comisia SRI: Compania Hexi Pharma sau reprezentanți ai acesteia nu au constituit 'un caz de securitate națională'

Comisia SRI: Compania Hexi Pharma sau reprezentanți ai acesteia nu au constituit 'un caz de securitate națională'

Compania Hexi Pharma sau reprezentanți ai acesteia nu au constituit, în sine, "un caz de securitate națională", informează Comisia parlamentară de control asupra activității SRI într-un comunicat remis miercuri AGERPRES.

"La nivelul SRI au fost și sunt în derulare mai multe cazuri de securitate națională (operațiuni informative) în problematica infecțiilor nosocomiale și intraspitalicești, din care au rezultat date și informații relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanți ai acesteia nu au constituit, în sine, 'un caz de securitate națională' '', precizează sursa citată.

În baza controlului declanșat pe 23 mai în ceea ce privește criza din sănătate, reprezentanții Comisiei SRI fac o serie de precizări.

"Prin prisma obiectivelor naționale de securitate stabilite de Strategia Națională de Apărare a Țării, corelat cu Planul Național de Priorități Informative pe anul 2016, activitatea derulată de Serviciul Român de Informații are în vedere, printre alte obiective, și deficiențele din sistemul național de sănătate (în cadrul unui obiectiv specific — prevenirea/contracararea afectării grave a dreptului la ocrotirea sănătății)", se arată în comunicatul citat.

Comisia SRI precizează faptul că problematica infecțiilor nosocomiale a reținut atenția Serviciului Român de Informații în contextul investigării unor deficiențe sistemice în domeniul sănătății care favorizau, alături de alte consecințe negative, și riscul producerii de astfel de infecții intraspitalicești.

"În activitățile de investigare a amenințărilor pe care le reprezintă infecțiile nosocomiale, Serviciul Român de Informații a obținut și valorificat un număr semnificativ de date și informații inclusiv cu privire la activități ilicite ale mai multor persoane fizice și entități comerciale, printre care și firma Hexi Pharma, respectiv responsabili din cadrul acesteia. Datele care puneau în evidență săvârșirea unor fapte cu caracter penal au fost valorificate prin informarea organelor de urmărire penală", relevă sursa citată.

În privința cazului Hexi Pharma, din verificările Comisiei a rezultat că, în prezent, Serviciul Român de Informații este angajat, potrivit legislației în vigoare, în cooperarea cu organele de urmărire penală.

"În activitățile Serviciului Român de Informații, mandatul de securitate națională este utilizat proporțional cu gradul de manifestare a amenințărilor concrete la adresa securității naționale și în situații în care sunt epuizate posibilitățile de documentare prin alte mijloace și metode specifice activității informativ operative. În speța Hexi Pharma și în cazul particular al domnului Condrea nu au fost întrunite condițiile care să fundamenteze juridic o astfel de solicitare, în condițiile în care o astfel de solicitare implică restrângerea temporară a unor drepturi și libertăți fundamentale", informează Comisia SRI.

În concluzie, în urma controlului realizat de comisie, a rezultat că, în cazul Hexi Pharma, nici compania și nici persoanele menționate în solicitarea forului parlamentar nu au făcut obiectul unor mandate de securitate națională sau măsuri de supraveghere operativă.

Serviciul Român de Informații a pus la dispoziția Comisiei SRI o prezentare privind metodele/reglementările/legislația după care se definesc operațiunile informative ("cazurile de securitate națională").

"În momentul de față este în desfășurare o anchetă penală și, pe de altă parte, la nivelul obiectivului asumat de SRI — 'prevenirea/contracararea afectării grave a dreptului la ocrotirea sănătății' — există operațiuni în desfășurare (art.7 alin 2 din Hotărârea Parlamentului nr. 30/1993), competențele de control și de comunicare publică ale Comisiei sunt supuse acestor condiționalități legale", informează Comisia SRI.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Ștefănescu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țiitoarea l-a înșelat pe Dragnea! Încornoratul și-a făcut bagajele și a părăsit casa cumpărată cu banii lui

2 Misterul anului / Cine este bărbatul căruia îi făcea sex oral țiitoarea în filmulețul trucat care l-a enervat pe…

3 Rusia, la granițele României? / Manevra președintelui nu mai pare atât de revoltătoare, nu-i așa?

4 Rusia, la granițele României? / Misterul vizitei intempestive în SUA a șefului SRI

5 Scandalul falsului sex oral / „Nu este o gogoriță de cancan, este real și s-ar putea să se transforme într-o che…