Compania Antibiotice Iaşi începe de marţi să producă pastile cu iod, în eventualitatea unei crize nucleare

Compania Antibiotice Iaşi începe de marţi să producă pastile cu iod, în eventualitatea unei crize nucleare

Compania Antibiotice Iași începe de astăzi să producă pastile cu iod, în eventualitatea unei crize nucleare, în contextul războiului din Ucraina. Comprimatele cu iod pot proteja organismul de cancer de tiroidă provocat de expunerea la radiații. Românii ar avea nevoie de 30 de milioane de comprimate, iar fabrica din Iași va produce câte 2,5 milioane în 48 de ore, a anunțat ministrul sănătății, Alexandru Rafila. El a atras însă atenția că iodura de potasiu este o substanță care acționează țintit, la nivelul glandei tiroide, nu se ia preventiv și se administrează strict la indicația specialiștilor.

Alexandru Rafila: Iodura de potasiu nu se ia preventiv, este o substanță care se administrează strict la indicație pentru un timp limitat, pentru anumite categorii de persoane. Un necesar făcut de către Institutul Național de Sănătate Publică și Comisia de endocrinologie a Ministerului Sănătății. Este vorba de maximum 30 de milioane de comprimate. Ne-am ocupat ca să asigurăm necesarul, dar, încă o dată, nu e vorba despre vreun panaceu universal, este vorba de o substanță care acționează țintit, exact la nivelul tiroidei și nimic altceva.

Realizator: În ultima perioadă, farmaciştii au raportat că mulți români au cumpărat pastile cu iod, iar în multe farmacii stocurile s-au epuizat./geftene/lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 8 martie

Sursa: rador.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...