Companiile iau în calcul creşteri salariale de 7% în 2022; peste o treime îi lasă pe angajaţi să aleagă modul de lucru (studiu)

Companiile iau în calcul creşteri salariale de 7% în 2022; peste o treime îi lasă pe angajaţi să aleagă modul de lucru (studiu)

Companiile prognozează o creştere salarială medie de 7% pentru anul 2022, iar aprilie este luna în care aproape o treime dintre firme implementează majorările salariale preconizate pentru acest an, potrivit unui studiu realizat de o companie de consultanţă.

Totodată, 36% dintre companii anunţă că oferă flexibilitate totală angajaţilor care vor putea alege să lucreze de acasă sau de la birou iar 15% intenţionează majorarea valorii tichetului de masă în acest an.

Acestea sunt principalele concluzii ale HR Topics 2022 - Spot Survey realizat de Mercer Marsh Benefits în Romania, în luna martie. Studiul sintetizează răspunsurile transmise de 166 companii din 17 domenii. Raportul acoperă principalele tendinţe anticipate pentru acest an în zona de compensaţii şi beneficii precum şi abordarea companiilor în ceea ce priveşte reluarea activităţii de la birou, pe parcursul acestui an.

"Politicile de beneficii şi practicile salariale ale companiilor au rolul de a contribui la atragerea, retenţia şi motivarea angajaţilor în condiţii de eficienţă economică. După creşteri salariale medii constante de 4-5% în ultimii ani, majorarea de 7% estimată pentru acest an este rezultatul eforturilor pe care companiile le depun pentru a atenua efectele inflaţiei păstrând si sustenabilitatea economică a măsurii. La elaborarea strategiilor de HR angajatorii trebuie să ţină cont de contextul economic şi de oportunităţile şi provocările specifice activităţii lor", consideră Narcis Popescu, director Consultanţă HR, Mercer Marsh Benefits România.

Potrivit studiului, doar 18% dintre companii au ales să acorde beneficii financiare pentru angajaţii care lucrează de acasă în condiţiile Legii 296/220. Valoarea medie brută a sprijinului financiar anual acordat unui angajat este de 1.679 de lei potrivit companiilor care acordă acest tip de sprijin. 13 companii au precizat că acordă acest tip de sprijin lunar în timp ce 11 companii concentrează beneficiul într-o plată unică anuală.

Mai bine de o treime dintre companiile care au transmis informaţii (36%) anunţă că vor oferi flexibilitate totală angajaţilor care vor putea alege dacă doresc să continue să lucreze de acasă sau de la birou. În acelaşi timp, 21% dintre companii mizează pentru un program mixt de lucru pentru angajaţi: 3 zile de la birou şi 2 zile de acasă. Doar 9% dintre companii au de gând să revină la un mod de lucru bazat doar pe prezenţă fizică la birou.

Mercer este o companie globală de consultanţă în sănătate, remuneraţie şi cariere şi este prezentă pe piaţa din România sub forma parteneriatului Mercer Marsh Benefits prin intermediul căruia clienţii au la dispoziţie o singură sursă de gestionare a costurilor, riscurilor şi a complexităţii beneficiilor acordate angajaţilor. Reţeaua reprezintă o asociere a birourilor locale Mercer şi Marsh din întreaga lume.

Mercer are peste 20.000 de angajaţi în peste 40 de ţări, având operaţiuni în mai mult de 130 de ţări. Mercer este parte din Marsh & McLennan Companies (NYSE: MMC), cea mai importantă companie globală de servicii profesioniste de consultanţă în risc, strategie şi resurse umane. Cu venituri anuale de peste 20 miliarde dolari şi peste 76.000 de colegi la nivel global, MMC îşi sprijină clienţii să evolueze prin intermediul a patru companii, fiecare dintre ele lider pe segmentul în care activează. Marsh & McLennan Companies este de asemenea societatea mamă a Marsh, lider global în brokerajul în asigurări şi consultanţei de risc, Guy Carpenter, lider specialist în risc şi reasigurări si Oliver Wyman, lider consultant de management. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...