Comparați-le cu Proasta PSD, marioneta lui Dragnea! Ele sunt premierii Danemarcei, Finlandei, Norvegiei și Islandei!

Comparați-le cu Proasta PSD, marioneta lui Dragnea! Ele sunt premierii Danemarcei, Finlandei, Norvegiei și Islandei!

Nu cu mult timp în urmă,mi-a atras atenția o postare de pe Pagina Ambasadei Finlandei din București.Am redescoperit astfel,că 4 dintre cele 5 țări numite nordice,au în funcția de prim-ministru câte o femeie. Deși știam acest lucru , nu l-am privit niciodată în ansambul mentalității și civilizației nordice ........ și ca un deplin iubitor și atras de eternul feminin , mi-am petrecut o întreagă seară , încercând să deslușesc "tainele" acestei plăcute realități scandinave , o lume condusă de femei.
Absolut legal și regulamentar , m-au acompaniat în acestă documentare , o clasică bere daneză și câinele meu Saşa , care admira liniștit apusul peste Marea Nordului. Am fumat și pipă , doar ca să pot reflecta mai bine ???? .
Pentru început însă , să prezentăm realitatea și am să încep cu țara în care muncesc și locuiesc de o bună bucată de vreme , Danemarca.
In Iunie , 2019 , Regina Margareta a II-a a Danemarcei o desemnează pe Mette Frederiksen să formeze un nou Guvern. Mette devine astfel , la doar 42 ani , cel mai tânăr premier danez , dar nu este prima femeie care ocupă această funcție , precedentul fiind cu 8 ani înainte , când Helle Thorning-Schmidt devenea prima femeie din istoria Danemarcei , șefă a Danske Rengering. Mette Frederiksen este absolventă de Drept , parlamentar danez încă din 2001 , fost ministru al Justiției și mama a 2 copii.
Să părăsim însă cel mai nordic punct al Danemarcei , Skagen și sa ne îndreptăm cca 3oo km spre nord , până pe coasta Norvegiei.
Mulți percepeţi Norvegia ca pe o țară deplin europeană , perfect integrată în structurile și ansamblul Europei , ceea ce mulți însă nu știți , e faptul că Norvegia nu este membră UE. Deplina armonizare și integrare în tot ceea ce se întâmplă pe continent , se datorează în bună măsură celei care conduce de mai bine de 7 ani Guvernul Norvegiei , Ema Solberg , 59 ani.La rândul ei , mamă a doi copii , este a doua femeie prim-ministru din istoria acestei țări. A ajuns deputat la doar 28 ani și este supranumită Ema-de-Fier , pt rigurozitatea și fermitatea cu care-și îndeplinește atribuțiile.
Dacă Doamna-de-,Fier a Norvegiei inspiră forță și respect , la peste 2ooo km spre nord-vest , o găsim pe Katrín Jakobsdóttir o adevărată Prințesă a Gheţurilor , sclipitoare și delicată , care la doar 44 ani , conduce Guvernul Islandei din 2017. Aproape ca o regulă , deja , este a doua femeie care ocupă această funcție în țara sa , este mama a 3 copii și în 2003 , la doar 27 ani a devenit parlamentar , ajungând apoi chiar ministru al Educației,Științei și Culturii. Pe lângă activitatea politică , este cunoscută și pentru pasiunea cu care practică și promovează sportul și un stil sănătos de viață..
Ne repliem însă spre "rădăcina" Peninsulei Scandinave , în Finlanda , acolo unde , în postura de prim-ministru o găsim pe Sanna Marin , care anul trecut , în Decembrie , la 34 ani , a devenit cea de-a 3-a femeie prim-ministru a Finlandei. Are un copil și a mai ocupat în trecut funcția de ministru al Transporturilor.
Lăsăm cititorilor un timp de reflecție asupra celor prezentate și spunem că în mitologia wikingilor , a explora și experimenta ceva nou , era considerat drept o mare virtute. Poate tocmai asta , a făcut ca Groenlanda (GrønLand-Tărâmul Verde) să primească acest nume , deși nu prea e nimic verde acolo :)
Întorcându-ne la cele prezentate , am căutat explicații simple și pertinente , pentru faptul că 4 femei au ajuns să ocupe în țările nordice , funcții atât de înalte. Explicatiile nu se bazează pe speculații ci pe analiza activității acestor femei și a societăților in care ele evoluează și își desfășoară activitatea.
Așadar , ce au in comun cele 4 "Prințese" nordice ?!
În primul rând o solidă educație generală și profesională , dobândită în sisteme educaționale care valorizează colaborarea și comunicarea , nu competiția . Deși toate au competențe economice , juridice sau financiare , au și aplecare nativă spre simțul estetic și spre tot ceea ce înseamnă artă.
Au de asemenea și un mare respect pt tot ceea ce înseamnă mediu , mișcare (poate strâmbaţi din nas în cazul Norvegiei :) , ei bine , doamna Solberg a ridicat dezvoltarea activității sportive in Norvegia , la nivel de politică de stat) ecologie și respect pt mediul înconjurător. Un alt aspect pe care-l regăsim la toate 4 este curajul și implicarea încă de forte devreme , în politică și în viața societății (comunității).Este de asemenea de semnalat , că toate au avut exemple demne de urmat , de la care s-au inspirat și au devenit la randul lor exemple , pt milioane de fete și adolescente.
Trebuie de asemenea să știți că ele eu evoluat normal , nu au "ars etape" și nu au sărit trepta care trebuiau neapărat parcurse. La doar 15 ani Sanna Marin făcea voluntariat pt orfani și la 20 ani Mette Frederiksen consilia gratuit persoane fără adăpost , în probleme juridice.
Nici una dintre ele nu și-a sacrificat viața de familie în detrimentul unei cariere politice , ba dimpotrivă , le-au impletit armonios .
Dar cel mai mult , am fost imppresionat , citind despre activitatea acestor femei , de faptul că toate , au fost mereu conștiente că ele sunt în serviciul și în slujba celor pentru care sunt chemate să ia decizi.
De mult timp , în toate top-urile și clasamentele care măsoară diverse aspecte ale societății umane , atunci cand e vorba despre lucruri pozitive , regăsim constant țările nordice pe primele poziţii. Asta ne dovedește că , deparre de a fi perfecte , societățile din aceste țări au evoluat în direcția corectă , făcând restul continentului (de la brâu în jos :) ) să le privească mereu admirativ.
În țările nordice a apus demult timpul în care locul femeii era doar în pat sau în bucătărie. Femeia nu mai pășește supusă și resemnată în urma barbatului , ci în fața lui , arătându-i calea de urmat și bărbații nordici nu sunt mai puțin bărbați , fiind de acord cu asta , ba dimpotrivă , se simt mai liberi și relaxați să se dedice pasiunilor lor , știind că O FEMEIE , niciodată nu riscă existența unei famili , a unei comunități , a unei națiuni , fara să calculeze fiecare pas și fără să ceară socoteală oricând , pentru orice.
.................
împreună cu
Embassy of Denmark in Romania
Embassy of Finland in Bucharest - Ambasada Finlandei din Bucureşti
Norwegian Embassy in Bucharest
Embassy of Iceland in Romania

Alin Stanciu
Date de contact
Alin Stanciu
malinsta.dk@gmail.com




Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...