Complot de asasinat asupra lui Zelenski, cu implicarea a doi colonei, dejucat de serviciile de securitate ucrainene. Care ar fi fost planul FSB

Complot de asasinat asupra lui Zelenski, cu implicarea a doi colonei, dejucat de serviciile de securitate ucrainene. Care ar fi fost planul FSB

Un complot de asasinare a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski orchestrat de FSB a fost „dejucat”, a anunțat Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Acesta a afirmat pe Telegram că doi colonei din propriul serviciu de contrainformații care ar fi „scurs” informații către Rusia au fost reținuți.

Volodimir Zelensky, președintele Ucrainei FOTO: Profimedia

Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) spune că a prins mai mulți agenți ruși din cadrul serviciului de protecție de stat al Ucrainei care complotau pentru asasinarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a altor înalți oficiali guvernamentali, potrivit Reuters.

„Contrainformațiile și anchetatorii SBU au dejucat planurile FSB (serviciul de securitate al Rusiei) de a-i elimina pe președintele Ucrainei și pe alți reprezentanți ai conducerii militare și politice de vârf”, a scris SBU pe Telegram.

Anchetatorii SBU ar fi descoperit un complot elaborat pentru a urmări îndeaproape persoanele țintă înainte de a le viza cu un „atac cu rachete”, a relatat Daily Mail.

„Apoi urmau să atace cu o dronă persoanele care ar mai fi rămas în zona afectată”, a afirmat SBU, fără a furniza dovezi.

„După aceea, rușii plănuiau să țintească cu o altă rachetă, inclusiv pentru a distruge urmele folosirii dronei”, a susținut SBU.

SBU a afirmat că Rusia intenționa să-i „elimine” pe șeful serviciilor ucrainene de securitate, Vasil Maliuk, precum și pe „alți oficiali de rang înalt”.

Aceștia au afirmat că au dejucat un complot de asasinare a lui Kiril Budanov, un jucător cheie în cadrul serviciilor secrete militare ucrainene, „înainte de Paște”.

Unul dintre colonei s-a ocupat personal de aprovizionarea cu drone FPV, rachete RPG-7 și mine antipersonal MON-90 destinate atacului, a afirmat SBU.

Serviciile secrete ucrainene au afirmat că au documentat „treptat” desfășurarea complotului și au reținut actorii despre care se crede că sunt implicați înainte ca aceștia să poată dezlănțui teroarea.

„Un număr limitat de persoane știau despre operațiunea noastră specială, iar eu personal am monitorizat progresul acesteia”, a declarat șeful SBU Vasil Maliuk.

Atacul terorist, care trebuia să fie un cadou pentru Putin înainte de inaugurare, a fost de fapt un eșec al serviciilor speciale rusești, a precizat el.

Zelenski s-ar fi confruntat cu mai multe atentate la viața sa de când Rusia a început invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, scrie edition.cnn.com.

O femeie din regiunea Mikolaiv din sudul Ucrainei a fost arestată în august 2023 în legătură cu un complot de asasinare a lui Zelenski. Ea a fost acuzată că a adunat informații despre vizita planificată a lui Zelenski la Mikolaiv pentru a plănui un atac aerian rusesc în vederea uciderii acestuia. SBU a declarat că a prins-o pe femeie „în flagrant” în timp ce încerca „să transmită informații invadatorilor”.

În aprilie, un polonez a fost acuzat că a ajutat la un alt presupus complot rusesc de asasinare a lui Zelenski. El a fost acuzat de „disponibilitate de a acționa pentru serviciile secrete străine împotriva Republicii Polone”, o infracțiune care poate fi pedepsită cu până la opt ani de închisoare.

Procurorii au declarat că bărbatul a fost de acord să furnizeze informații spionilor ruși despre securitatea aeroportului Rzeszów-Jasionka, în sud-estul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina, despre care se știe că Zelenski îl folosește atunci când pleacă în călătorii în străinătate. Complotul a fost descoperit de autoritățile ucrainene, iar bărbatul a fost ulterior reținut și inculpat în Polonia.

În afară de comploturile de asasinat, Zelensi a avut parte de mai multe cazuri de apropiere în timpul numeroaselor sale vizite la liniile de front și în orașele aflate sub bombardamentele rusești.

În timpul unei vizite în orașul de coastă Odesa, în luna martie, o rachetă rusească a explodat în apropierea unui convoi care îl transporta pe Zelenski și pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Grupul a simțit impactul loviturii, care a aterizat la aproximativ 500 de metri de convoi, și a văzut un „nor de fum ca o ciupercă”. Cinci persoane au fost ucise în urma loviturii, deși nici Zelenski și nici Mitsotakis nu au fost răniți.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 Rusia, oameni buni...

4 Potrivit manualului, dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară, ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei

5 Misteriosul mesaj al lui Valeri Zalujnîi, la 3 luni după ce a fost dat afară de la conducerea armatei ucrainene