Conchita Picciotto, activista care a protestat peste trei decenii în fața Casei Albe, a murit la 80 de ani

Concepción Martín Picciotto, militanta de origine spaniolă cunoscută pentru a fi campat timp de 35 de ani în fața Casei Albe în semn de protest față de proliferarea armelor nucleare, a murit luni într-un adăpost pentru femei din Washington, relatează EFE.

Adăpostul pentru persoane defavorizate N Street Village din capitala SUA a confirmat ziarului The Washington Post decesul lui Picciotto, considerată persoana care și-a manifestat protestul public pentru cea mai lungă perioadă de timp din istoria SUA.

Deși nu se cunoaște vârsta exactă a celei decedate și cauza morții sale, ziarul relevă că Picciotto avea în jur de 80 de ani și fusese victima unei căzături recente. Puțin îi știau numele și aproape că nu există detalii despre viața ei înainte de a emigra în SUA și de a se căsători cu un italian. Se știe că femeia provenea din Vigo (Galicia, Espańa), și devenise o figură de notorietate la Washington după ce se instalase într-un cort, în 1981, în fața Casei Albe.

Conchita Martín a emigrat la New York în 1960 și a lucrat în oraș ca angajată la un birou comercial al Ambasadei Spaniei. S-a căsătorit mai târziu cu un imigrant italian, împreună cu care a adoptat o fetiță. Convingerea că soțul dorea să o despartă de fiica ei a determinat-o să plece la Washington, în 1979, pentru a căuta ajutor printre reprezentanții politici, fără să aibă însă succes.

Atunci a cunoscut-o pe William Thomas, o militantă împotriva proliferării nucleare care se instalase într-un cort de campanie pe aleea Pennsylvania în fața Casei Albe și a decis să i se alăture. De atunci și timp de peste trei decenii, Conchita Martín Picciotto nu a părăsit locul, nici măcar după moartea lui Thomas în 2009, și a devenit un personaj celebru printre rezidenții și numeroșii turiști care vizitau capitala.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…