Concluziile lui Iohannis după Summitul UE-Balcanii de Vest. Discuții pe teme de securitate, investiții și extinderea Uniunii

Concluziile lui Iohannis după Summitul UE-Balcanii de Vest. Discuții pe teme de securitate, investiții și extinderea Uniunii

Președintele României, Klaus Iohannis, a precizat, după Summitul UE-Balcanii de Vest, că repreznetanții statelor au abordat o serie de probleme, de la consecințele războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, susținerea extinderii Uniunii, dar și atragerea de investiții.

Klaus Iohannis la Summitul UE-Balcanii de Vest FOTO Presidency

În cadrul reuniunii au fost discutate evoluțiile înregistrate de la ultimul Summit UE-Balcanii de Vest (Tirana, 6 decembrie 2022), provocările cu care se confruntă regiunea Balcanilor de Vest, precum și sprijinul constant al UE pentru statele din regiune, inclusiv pentru a face față provocărilor generate de situația geopolitică actuală determinată de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și de acțiunile hibride ruse. Președintele României a subliniat că procesul de integrare europeană are rolul de a susține dezvoltarea partenerilor Uniunii Europene din Balcanii de Vest pe baze democratice, stabile, și de a sprijini construcția unui spațiu mai sigur în proximitatea Uniunii. Totodată, Președintele Klaus Iohannis a reiterat susținerea puternică a României pentru accelerarea procesului de extindere, pe baza meritelor proprii ale candidaților în procesele de reformă, dar și în asumarea valorilor Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele României a evidențiat sprijinul principial și ferm al țării noastre pentru perspectiva europeană a partenerilor din Balcanii de Vest, atât la nivel politic, cât și prin furnizarea de expertiză în diverse domenii, dar, în egală măsură, și susținerea pentru securitatea și stabilitatea regiunii, concretizată prin contribuțiile României la operațiile KFOR și EUFOR Althea, care vor continua de o manieră robustă”, mai punctează sursa citată.

Combaterea acțiunilor hibride ale Rusiei

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, mai ales în actualul context geopolitic, Uniunea va continua să demonstreze unitate și hotărâre în apărarea valorilor europene. În acest sens, Președintele României a arătat că Uniunea Europeană va continua să fie alături de partenerii din Balcanii de Vest și să îi susțină în eforturile pentru atenuarea impactului negativ al războiului de agresiune al Rusiei și pentru combaterea acțiunilor hibride ale acesteia. Președintele Klaus Iohannis a exprimat totodată sprijinul pentru organizarea în mod regulat a Summitului UE – Balcanii de Vest”, mai explică Administrația Prezidențială.

La finalul Summitului, liderii au adoptat o Declarație Comună care consolidează cooperarea și coordonarea dintre Uniunea Europeană și Balcanii de Vest, fiind evidențiat faptul că doar o întărire a cooperării pe baza asumării principiilor și valorilor comune europene, precum și pe un angajament strategic consolidat pentru viitorul european al regiunii poate genera un răspuns eficient la provocările comune. În cadrul dezbaterilor a fost reliefat sprijinul cuprinzător și multidimensional al UE pentru regiunea Balcanilor de Vest, căruia i se adaugă în prezent și noul Plan de Dezvoltare pentru Balcanii de Vest, care va contribui suplimentar la avansarea, pe baze de merit, a parcursului european al Balcanilor de Vest, în special prin prisma avansării proceselor de convergență cu UE”, punctează sursa citată.

Totodată, a rezultat că, pentru atragerea în continuare de investiții în regiune, va fi necesară accelerarea de către parteneri a implementării reformelor în domeniul statului de drept, a celor menite să sprijine tranziția verde și pe cea digitală, a apropierii de piața internă a UE, pe baza respectării acquis-ului european, dar și a integrării economice regionale”, conchid cei de la Palatul Cotroceni.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat