Condamnări definitive în dosarul Microsoft

Condamnări definitive în dosarul Microsoft

Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat luni definitiv pe cei patru inculpați din dosarul Microsoft.

Un complet format din cinci judecători de la ÎCCJ a admis apelul DNA și a majorat pedepsele date în primă instanță celor patru inculpați.

* Fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Microsoft, după ce inițial primise 2 ani cu executare.

* Omul de afaceri Dorin Cocoș a fost condamnat la doi ani și patru luni de închisoare cu executare , după ce în prima instanță a luat 2 ani cu executare.

* Fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare , în primă instanță primind 3 ani cu executare.

* Omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat la doi ani și patru luni de închisoare cu executare (1 an și 6 luni închisoare cu suspendare — în primă instanță).

* Dosar Microsoft: 9 milioane de euro, confiscați de la Dorin Cocoș

Totodată, Înalta Curte a decis și confiscarea sumei de 9 milioane de euro de la omul de afaceri Dorin Cocoș (3.700.000 euro — în primă instanță).

Instanța a dispus și confiscarea de la omul de afaceri Nicolae Dumitru a sumelor de 2.050.000 dolari și un milion de euro (un milion de euro — în prima instanță).

În schimb, judecătorii au menținut sumelor confiscate de instanța de fond de la ceilalți doi inculpați din dosar, și anume de la fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan — 3.996.360 euro, iar de la fostul ministru Gabriel Sandu — 2.196.035 euro.

Cei patru condamnați urmează să fie încarcerați în cursul zilei de luni.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licențe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiții oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de firmă în considerarea Guvernului României și, implicit, permițând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susțin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispozițiilor legale privind achizițiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preț cu cel puțin 40% mai mare față de prețul real, având la bază un necesar nefundamentat.

"La nivelul anului 2009, instituțiile beneficiare utilizau 150.694 licențe ce au fost achiziționate în perioada 2004 — 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licențelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO și a actelor adiționale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat și dreptul neexclusiv de utilizare a licențelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licențelor și a efectelor contractului de închiriere de licențe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licențe Microsoft către Guvernul României", preciza DNA.

În primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoș, Ștefan, Sandu și alte persoane pentru a discuta chestiuni generale legate de posibilitățile pe care le avea Ministerul Comunicațiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licențelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...