Condiția lui Putin pentru a se retrage din Herson. De ce iarna va accelera războiul

Condiția lui Putin pentru a se retrage din Herson. De ce iarna va accelera războiul

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) notează în ultima sa evaluare că Vladimir Putin l-ar fi promovat pe Surovikin și l-ar fi lăsat să se retragă din vestul regiunii Herson, cu condiția ca acesta să cucerească restul regiunii Donețk cu ajutorul militarilor retrași dincolo de Nipru.

Luptele din Ucraina se vor accelera în timpul iernii / Foto: Arhivă / Profimedia

Observația a fost făcută de de Andriy Zagorodnyuk, președintele Centrului ucrainean de strategii de apărare, iar ISW notează că ar fi cea mai potrivită explicație pentru reluarea ofensivei rusești, mai întâi în jurul Bahmut și apoi în sud-vest, în jurul zonei Vuhledar, care au început la 28 octombrie.

Sursa precizează că, din punct de vedere operațional, ofensivele militare nu sunt de prea mult ajutor. Acestea sunt departe de locații semnificative și au fost lansate într-o perioadă dificilă de către militari mobilizați insuficient pregătiți.

Donețk, regiunea vizată de atacuri

ISW notează în analiză că în regiunea Donețk se vor intensifica în următoarele săptămâni operațiunile ofensive, pe măsură ce vor sosi noii recruți și soldații retrași din Herson.

De asemenea, armata ucraineană va fi în dificultate și va fi nevoită să deturneze trupe pentru a se apăra împotriva acestor ofensive rusești.

ISW mai precizează și că Rusia nu are șanse mari de câștig, nu atâta timp cât militarii ruși abia mobilizați sunt neinstruiți, slab echipați și reticenți în a lupta.

Forțele rusești care operează în regiunea Donețk includ unități convenționale ale forțelor armate regulate ruse, militari mobilizați, trupe ale Companiei militare private Wagner, formațiuni BARS (rezerva de voluntari ruși), miliții din Republicile Populare Donețk și Lugansk, soldați din unitățile cecene ale lui Ramzan Kadîrov și batalioane de voluntari.

Iarna va accelera războiul

Ucraina a obținut câștiguri în regiunea Lugansk și, cel mai probabil, va mai face progrese dacă militarii din regiune vor fi întăriți de trupele din vestul Hersonului.

ISW scrie că operațiunile de luptă nu vor înceta în următoarele luni, deoarece rușii nu încearcă să stabilească și să consolideze poziții defensive de-a lungul întregii linii, ci mai degrabă reînnoiesc operațiunile ofensive în regiunea Donețk.

Ucraina va continua operațiunile de contraofensivă care sunt deja în curs și, cu toate că condițiile de luptă vor fi dificile, cele două țări nu vor înceta să acționeze când iarna va îngheța terenul și îl va face și mai propice pentru un război de manevră mecanizat pe scară largă.

Orice fel de armistițiu sau încetare a ostilităților în acest moment ar favoriza în mod covârșitor Rusia. Totuși, Vladimir Putin este determinat să lupte în continuare și să arate facțiunii pro-război condusă, cel puțin la nivel de imagine publică, de finanțatorul Wagner, Evgheni Prigozhin, că nu va ceda.

Astfel, este puțin probabil ca Vladimir Putin să caute o soluție pentru a înceta focul, cu excepția cazului în care aceasta este însoțită de concesii ucrainene sau internaționale enorme.

Dușmanul nu trebuie întrerupt când greșește

ISW a scris că Napoleon a spus o glumă care a ajuns celebră: „Niciodată să nu-ți întrerupi dușmanul în timp ce face o greșeală.”

Institutul precizează că Ucraina și susținătorii săi ar trebui să profite de erorile făcute de Rusia și să preseze în continuare contraofensiva în circumstanțe mult mai favorabile Kievului.

Momentan, Ucraina nu a reușit să elibereze minimul de teritoriu esențial pentru viitoarea sa securitate și supraviețuire economică, chiar dacă a câștigat în partea de vest a regiunii Herson.

Orașul Melitopol și zonele înconjurătoare, centrala nucleară din Zaporojie, terenurile de pe malul estic al cursului inferior al fluviului Nipru și teritoriul din regiunile Donețk și Lugansk sunt toate teritorii vitale pentru Ucraina, subliniază din nou ISW.

Țara mai are mult de muncă pentru a reuși să elibereze zeci de mii de kilometri pătrați, importanți pentru a se putea apăra împotriva viitoarelor atacuri rusești.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”