Condiția pusă de Azerbaidjan în privința încetării „operațiunilor antiteroriste locale” din Nagorno-Karabah

Condiția pusă de Azerbaidjan în privința încetării „operațiunilor antiteroriste locale” din Nagorno-Karabah

Ministerul azer de Externe a anunțat marţi că „singurul mijloc de pace” între Baku și Erevan este retragerea „totală” a armatei armene din Nagorno-Karabah, teritoriu azer de jure, dar separatist de facto.

Localitate din Nagorno-Karabah FOTO AFP

„Singurul mijloc de a ajunge la pace şi la stabilitate în regiune îl constituie retragerea necondiţionată şi totală a forţelor armate armene din regiunea azeră Karabah şi dizolvarea pretinsului regim”, adică a conducerii separatiste din Nagorno-Karabah, a subliniat diplomația azeră într-un comunicat.

De cealaltă parte, conducerea de la Erevan a dat asigurări că nu are forţe armate desfăşurate în Nagorno-Karabah, dând de înţeles că doar aliaţii săi separatişti din această enclavă se află la faţa locului pentru a face faţă „operaţiunilor antiteroriste locale” lansate marți de Azarbaidjan, transmite AFP, potrivit Agerpres .

„Armenia nu are armată în Nagorno-Karabah”, a subliniat Ministerul Apărării de la Erevan într-un comunicat făcut public pe Telegram.

Între timp, Ministerul azer al Apărării a anunţat că organizează coridoare umanitare pentru a permite evacuarea civililor din „zona periculoasă” din Nagorno-Karabah.

„Pentru a permite evacuarea populaţiei din zona periculoasă, coridoare umanitare şi puncte de primire au fost înfiinţate pe ruta Lacin şi în alte direcţii”, a anunţat partea azeră.

Nagorno-Karabah, un teritoriu considerat azer locuit în mare parte de armeni, este sursa unei dispute teritoriale care durează de decenii între Baku și Erevan.

Recent, Armenia a acuzat Azerbaidjanul că organizează o catastrofă umanitară în Nagorno-Karabah prin blocarea coridorului Lacin. Azerbaidjanul a respins această acuzație.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?