Condiții mai dure pentru pușcăriașii ruși trimiși pe frontul din Ucraina: „Fiți pregătiți să muriți”

Condiții mai dure pentru pușcăriașii ruși trimiși pe frontul din Ucraina: „Fiți pregătiți să muriți”

Kremlinul a permis grațierea pușcăriașilor luni după șase luni petrecute în prima linie a câmpului de luptă din Ucraina. La aproape doi ani de la lansarea invaziei, această înțelegere aparține deja trecutului, relatează BBC.

Membri ai unei unități Storm Z Captură video YouTube

Kremlinul menține practica recrutării de pușcăriași din închisori, favorizând mai ales înrolarea sub comanda Ministerului Apărării de la Moscova, dar nu mai oferă grațiere după șase luni petrecute în prima linie.

„Dacă vă înrolați acum, fiți pregătiți să muriți”, scrie un bărbat pe nume Serghei într-o cameră de chat pentru foștii pușcăriași ruși care luptă în Ucraina.

Serghei spune că din octombrie face parte dintr-un nou tip de unitate militară „Storm V”, unde sunt repartizați de regulă condamnații ruși la închisoare.

Dacă, până recent, un fost pușcăriaș, chiar și condamnat pentru cele mai grave infracțiuni, putea merge acasă grațiat după șase luni de lupte în prima linie, „de-acum încolo trebuie să reziste până la sfârșitul războiului”, în condiții mai dure decât înainte, afirmă Serghei, potrivit BBC.

Pratica recrutării din închisori a fost făcută publică de către fostul oligarh rus Evgheni Prigojin, care îngroșa astfel rândurile companiei militare private Wagner până la eliminarea sa pe fondul unei dispute cu conducerea militară de la Moscova.

Până la eliminarea sa, în urma unui accident aviatic în august 2023, Prigojin trimisese circa 50.000 de pușcăriași pe front cu sprijinul Kremlinului.

Mii dintre acești pușcăriași au murit pe front, dar alții, printre care zeci de infractori condamnați pentru crime violente, s-au întors acasă, iar unii dintre ei au recidivat. Cu toate acestea, Kremlinul a menținut practica recrutării din închisori, favorizând acum înrolarea sub conducerea Ministerului Apărării.

Soția unui pușcăriaș care a semnat recent un contract cu Ministerul rus al Apărării confirmă spusele lui Serghei. Potrivit acesteia, noul acord este valabil un an - nu șase luni ca în trecut - și este „prelungit automat”.

Postările de pe rețelele sociale ale altor ruși ale căror rude servesc în unitățile „Storm V” indică de asemenea că noile contracte pot fi prelungite unilateral de Moscova până la încheierea războiului, transmite BBC.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?