Condițiile Ucrainei pentru organizarea unui summit de pace. „Fiecare război se termină în mod diplomatic”

Condițiile Ucrainei pentru organizarea unui summit de pace. „Fiecare război se termină în mod diplomatic”

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat pentru The Associated Press că guvernul său dorește un summit de „pace" în termen de două luni la Națiunile Unite, cu secretarul general António Guterres ca mediator. ONU a dat un răspuns foarte prudent.

FOTO Shutterstock

„Așa cum secretarul general a spus de multe ori în trecut, el poate media doar dacă toate părțile doresc să medieze”, a declarat luni purtătorul de cuvânt asociat al ONU, Florencia Soto Nino-Martinez.

Kuleba a declarat că Rusia trebuie să se confrunte cu un tribunal pentru crime de război înainte ca țara sa să discute direct cu Moscova. Cu toate acestea, el a spus că alte națiuni ar trebui să se simtă libere să se angajeze cu rușii, așa cum s-a întâmplat înainte de un acord privind cerealele dintre Turcia și Rusia.

Interviul acordat de AP a oferit o privire de ansamblu asupra viziunii Ucrainei despre cum s-ar putea încheia într-o bună zi războiul cu Rusia, deși orice discuții de pace ar fi la câteva luni distanță și ar depinde în mare măsură de negocieri internaționale complexe.

Kuleba a mai spus că este „absolut mulțumit” de rezultatele vizitei președintelui Volodimir Zelenski în SUA de săptămâna trecută și a dezvăluit că guvernul american a făcut un plan special pentru ca bateria de rachete Patriot să fie gata să fie operațională în țară în mai puțin de șase luni. De obicei, pregătirea durează până la un an.

Kuleba a declarat în timpul interviului de la Ministerul de Externe că Ucraina va face tot ce îi stă în putință pentru a câștiga războiul în 2023.

Fiecare război se termină într-un mod diplomatic”, a spus el. „Fiecare război se termină ca urmare a acțiunilor întreprinse pe câmpul de luptă și la masa negocierilor”.

Comentând propunerea lui Kuleba, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru agenția de știri de stat RIA Novosti că Rusia „nu a urmat niciodată condițiile stabilite de alții. Doar pe ale noastre și pe cele ale bunului simț”.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat săptămâna trecută că niciun plan de pace ucrainean nu poate avea succes fără a lua în considerare „realitățile de astăzi care nu pot fi ignorate” - o referire la cererea Moscovei ca Ucraina să recunoască suveranitatea Rusiei asupra peninsulei Crimeea, care a fost anexată în 2014, precum și alte câștiguri teritoriale.

Kuleba a declarat că guvernul ucrainean ar dori să organizeze summitul „de pace” până la sfârșitul lunii februarie.

Organizația Națiunilor Unite ar putea fi cel mai bun loc pentru organizarea acestui summit, deoarece nu este vorba de a face o favoare unei anumite țări”, a spus el. „Este vorba cu adevărat despre aducerea tuturor la bord”.

La summitul Grupului celor 20 de la Bali din noiembrie, Zelenski a făcut o prezentare de la distanță a unei formule de pace în 10 puncte care include restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor rusești, eliberarea tuturor prizonierilor, un tribunal pentru cei responsabili de agresiune și garanții de securitate pentru Ucraina.

Întrebat dacă Ucraina va invita Rusia la summit, el a răspuns că Moscova va trebui mai întâi să fie judecată pentru crime de război la un tribunal internațional.

Despre rolul secretarului general al ONU , Kuleba a spus: „El s-a dovedit a fi un mediator eficient și un negociator eficient și, cel mai important, un om cu principii și integritate. Așadar, am saluta participarea sa activă”.

Biroul purtătorului de cuvânt al ONU nu a făcut niciun comentariu imediat.

Alți lideri mondiali s-au oferit, de asemenea, să medieze, cum ar fi cei din Turcia și Arabia Saudită.

Ministrul de externe a minimalizat din nou comentariile autorităților ruse potrivit cărora acestea sunt pregătite pentru discuții.

„Ei (rușii) spun în mod regulat că sunt pregătiți pentru negocieri, ceea ce nu este adevărat, deoarece tot ceea ce fac pe câmpul de luptă dovedește contrariul”, a spus el.

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat în urmă cu câteva zile că țara sa este pregătită pentru discuții pentru a pune capăt războiului din Ucraina , dar a sugerat că ucrainenii sunt cei care refuză să facă acest pas. În ciuda comentariilor lui Putin, forțele Moscovei au continuat să atace Ucraina - un semn că pacea nu este iminentă.

Vizita lui Zelenski a fost prima sa deplasare în străinătate de la începutul războiului, pe 24 februarie. Kuleba a lăudat eforturile Washingtonului și a subliniat semnificația vizitei.

Ucraina a obținut un nou pachet de ajutor militar de 1,8 miliarde de dolari, inclusiv o baterie de rachete Patriot, în timpul călătoriei.

Kuleba a declarat că această mișcare „deschide ușa pentru ca și alte țări să facă același lucru”.

El a precizat că guvernul american a dezvoltat un program pentru ca trupele ucrainene să finalizeze antrenamentul mai repede decât de obicei „fără a afecta calitatea utilizării acestei arme pe câmpul de luptă”.

Deși Kuleba nu a menționat un termen specific, el a spus doar că acesta va fi „mult mai puțin de șase luni”. Și a adăugat că antrenamentul se va face „în afara” Ucrainei

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

3 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia